"Joepie, ik heb Scarletts borsten aangeraakt!"

Het is misschien niet de meest prestigieuze filmprijs die een acteur of actrice in zijn trofeeënkast kan zetten, maar misstaan doet de Golden Globe daar zeker niet. Dus trekken de genomineerden maar al te graag hun beste plunje aan om de cameralenzen op zich gericht te krijgen, ook vannacht weer. Maar soms zijn er andere redenen die de spotlights op hen doen belanden. Wij doken in het Golden Globes-archief op zoek naar grappige, gênante, opmerkelijke en hartverwarmende momenten.

2006: verslaggever betast borsten van Scarlett Johansson

Na "Lost in translation" en "Girl with a pearl ring" volgden er voor Scarlett Johansson filmgewijs een aantal mindere jaren. Toch wist de toen 21-jarige actrice in 2006 alle ogen op zich gericht te krijgen door in een (te) nauwsluitende rode jurk haar beide attributen in de strijd te werpen. Verslaggever Isaac Mizrahi kreeg het er op de rode loper zo warm van dat hij er niet aan kon weerstaan de optimaal geaccentueerde borsten van Johansson te betasten. Johansson reageerde verbaasd, maar liet intussen fijntjes begaan.

Mizrahi mocht wellicht schaamteloos doen wat hij deed ("Ik wil eraan voelen. Geweldig. (speels) Ik heb Scarletts borsten aangeraakt! Ik heb Scarletts borsten aangeraakt!") omdat hij openlijk homoseksueel is. Een heteroseksuele man zou zeker een slag in zijn gezicht gekregen hebben, zo beweerde een collega-verslaggeefster na het voorval. Johansson zelf zou later zeggen dat de stunt van Mizrahi “van slechte smaak” getuigde. Uiteindelijk legde de wereldwijde aandacht haar geen windeieren, want korte tijd later schitterde ze in "The other Boleyn girl" en "Vicky Christina Barcelona".

2005: Jamie Foxx houdt het net niet droog

De zwarte acteur Jamie Foxx is het type man waarmee niet gesold wordt. Zijn rollen in "Collateral", "Jarhead", "Miami Vice" en "The Kingdom" zijn daarvan het levende bewijs. Maar hoe stoer hij ook doet in zijn films, toen hij in 2005 een Golden Globe mocht ontvangen voor zijn rol in "Ray" kreeg de man het toch even moeilijk bij de gedachte aan zijn overleden oma.

Nochtans was zijn speech eentje die even grollig en grappig als lang was. Foxx zweefde minutenlang, om dan af te sluiten met de gedachte aan zijn grootmoeder. "Ik vond het altijd melig wanneer mensen zeiden van (stilte, zichtbaar verbijten van de opkomende tranen), (licht stamelend) ik dacht dat het melig was wanneer mensen zeiden dat (opnieuw de tranen verbijtend), dat er mensen van hierboven op je neerkijken. En ik (de ogen duidelijk waterachtig, maar hij blijft zich ertegen verzetten), ik wilde dat niet geloven. (Hij houdt het niet langer) Maar ik heb nu een gevoel. Bedankt." En de Amerikaanse kijker, die huilde mee.

2001: Renée Zellweger moet dringend naar het toilet

Niemand zag haar Golden Globe voor beste actrice in "Nurse Betty" aankomen, ook Renée Zellweger zelf niet. Toen Hugh Grant de genomineerden aankondigde, bleek Zellweger plots niet meer in de zaal te zitten. En dan werd ze ook nog uitgeroepen tot winnares. "Renée? Waar is ze? Zit ze onder de tafel? Renée heeft een glas teveel op, dames en heren. Wat is er gebeurd? Ze is verdwenen", vroeg een vertwijfeld zoekende Grant zich af. Om dan te ontdekken dat ze "naar het toilet is".

Op het moment dat de Britse acteur de prijs in naam van Zellweger wilde ontvangen, daalde de actrice giechelend en gibberend de trap af, de hand voor de mond houdend, overweldigd door schaamte. "Ik had lippenstift op mijn tanden. Bedankt voor dit moment, dat bijna aan mij voorbijging", verontschuldigde ze zich. Wat volgde was wellicht een van de saaiste speeches ooit. Zellweger zou kort nadien schitteren als Bridget Jones.

2001: Elizabeth Taylor maakt verwarde (dronken?) indruk

Ze was net geen 70, toen ze in 2001 de Golden Globe voor beste film mocht uitreiken. Maar was het haar ouderdom, was ze haar bril vergeten en voelde ze zich onzeker, zat ze onder de verdovende medicatie of had ze al te veel aperitiefjes van de pre-party achter de kiezen? Elizabeth Taylor gaf in ieder geval een dronken indruk en leek de hele uitreiking in andere sferen. Een van de Globe-medewerkers moest haar zelfs komen uitleggen dat, voor men de winnaar bekend maakt, er eerst een overzichtje van de nominaties gegeven wordt.

Nochtans had Taylor de nominaties wel aangekondigd, maar terwijl ze dat zei, maakte ze haar enveloppe met de winnaar al open. Toen haar door het publiek duidelijk gemaakt werd dat het daarvoor nog niet tijd was, riep ze vertwijfeld: "Wat? Ik doe dit nog niet open? Moet ik het daar aflezen? Ik weet wel wat dat is (doelend op de autocue). Normaal neem ik deze prijzen in ontvangst." Uiteindelijk slaagde ze erin de genomineerden én de winnaar te vermelden. Toen ze het evenement mocht afsluiten, ging Taylor er weer helemaal voor: "Bedankt jullie allemaal. Julie allemaal! Julie allemaal! Jullie allemaal!" Of ze echt dronken was, dat geheim nam ze vorig jaar mee in haar graf.

1980: Bette Midler wil het niet, maar doet het toch

Ooit, in een ver verleden, voor ze een echte Hollywood-diva werd, was Bette Midler stout. Erg stout zelfs. Ze nam geen blad voor haar mond en zeker in de jaren 70 vuilbekte ze erop los, vaak met een duidelijk seksuele ondertoon. Toen ze in 1980 twee Golden Globes won (Beste actrice voor "The Rose" en Beste vrouwelijke nieuwkomer) liet ze zich na de gebruikelijke dankbetuigingen dan ook helemaal gaan.

"Wow, dat ligt goed in de hand. Ik herinner me toen Joan Crawford haar Golden Globe won, zei ze, nee, ik kan het niet doen, ik kan het niet. Het moet smaakvol blijven, hebben ze me gevraagd. (terwijl ze haar 2 handen onder haar borsten positioneert) Ze zei: "Ik zal je een paar Golden Globes tonen". Sorry, ik wilde dit niet doen." Daarna kwam Midler pas echt op dreef: "Ik ben een goed meisje. Ik heb beloofd niet meer te vloeken op een podium. (terwijl ze haar Golden Globe suggestief naar haar open mond brengt) Oh nee, nee, nee!" De Divine Miss M zou nadien heel wat braver worden in kassuccessen als "Ruthless people" en "For the boys".

Alle informatie over de 69e uitreiking van de Golden Globes vanavond kunt u hier vinden.

Mon Knevels