"Wat zou een vrouw minder goed kunnen?"

In Aalst is Stephanie Daeleman gekozen tot de nieuwe prins carnaval. Ze was de enig overgebleven kandidate, maar voor haar maakt dat weinig verschil. Maak kennis met de eerste vrouwelijke prins carnaval van de Ajuinstad.
  • Naam: Stephanie Daeleman.
  • Leeftijd: 25 jaar.
  • Beroep: bankbediende.
  • Viert carnaval sinds haar 15 jaar.
  • Groep: AKV De Poipeplekkers.

Wanneer bent u op het idee gekomen om u kandidaat te stellen als prins carnaval?

Vorig jaar. In mei las ik een artikel met een oproep aan kandidaten. Het zinnetje "er mogen ook vrouwen meedoen" bleef hangen. Het was al van 2002 geleden dat er nog een vrouw had meegedaan. "Misschien moet ik het zelf ook maar eens proberen", dacht ik bij mezelf. Uiteindelijk had ik ook al gedanst in de show van de vorige prins carnaval.

U bent de eerste vrouw die prins carnaval wordt in Aalst. Voelt dat niet een beetje onwennig, in zo'n mannenbastion?

Er zijn toch ook al vrouwelijke prinsen geweest in andere gemeenten? Wat zou een vrouw minder goed kunnen doen dan een man? Ook mannelijke kandidaten hebben hun voor- en tegenstanders. En trouwens: ik krijg veel meer positieve reacties dan negatieve.

Hoe wil u worden aangesproken?

Prins of prinses, maakt mij niet uit. Het is een functie, de titel is niet zo belangrijk.

Wanneer bent u campagne beginnen voeren? Hoe pakt u dat aan?

Ik ben eraan begonnen in juli vorig jaar. Je moet je vooral veel laten zien. Op eetfestijnen van de verschillende carnavalsgroepen bijvoorbeeld: elk weekend moet je er wel vijf of zes afwerken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de bezoekjes aan de carnavalsgroepen en de optredens op verschillende sportmanifestaties. Reclame maken is ook nodig: met een 2.000-tal affiches en met flyers.

Is dat eigenlijk wel financieel haalbaar?

Zonder sponsoring niet, nee. Vooral die eetfestijnen kosten wel wat: telkens een menu van zo'n 14 euro, plus een aantal drankjes, plus een loterij. Ook de show die je in elkaar steekt voor de verkiezingsavond kost nogal wat. Dat kost allemaal gewoon veel.

Zijn die dure kiescampagnes eigenlijk nog wel te doen?

Je moet er natuurlijk veel tijd en energie in steken, maar ik doe het met veel enthousiasme en plezier. Ik geloof ook niet dat het carnaval in Aalst snel zal doodbloeden. Zo zijn er nu al kandidaten om in 2013 prins carnaval te worden.

Voelt u zich een volwaardige prins carnaval, nu uw twee tegenstrevers uit de race zijn moeten stappen?

Voor mezelf is er eigenlijk niet veel veranderd. Alleen de verkiezingsstrijd zelf is nu weg, maar voor de rest heb ik alles gedaan zoals ik het mij had voorgenomen. 

Hoe ziet u uw taak?

Er zijn natuurlijk een hele reeks verplichtingen, zoals met de burgemeester en het feestcomité naar de kermis gaan, rusthuizen gaan bezoeken en overleden carnavalisten herdenken. Maar dat wordt allemaal gecombineerd met veel amusement.

U krijgt ook de sleutels van het stadhuis van de burgemeester. Hoe voelt dat?

Je bent natuurlijk wel voor drie dagen de baas, maar eigenlijk  heb ik niet zo veel werk. Ik word nu de 60e prins carnaval, en ik ben vooral blij dat ik dit nu mag doen. Ik zal natuurlijk mijn verantwoordelijkheid nemen, mocht er tijdens het carnaval iets misgaan. Maar dat beperkt zich toch vooral tot mensen een hart onder de riem steken.