Çavaria ten strijde tegen homofoob geweld

De jaarlijkse Homofolieprijs van holebi-koepelorganisatie Çavaria gaat dit jaar naar een campagne tegen homofobie van twee Mechelse voetbalclubs. De jaarlijkse Fobieprijs gaat naar het fenomeen van het geweld tegen holebi's.

Het project 'Homofobie? Geen bal aan! ' van voetbalploegen KV en Racing Mechelen in samenwerking met de Stad Mechelen en Hattrick vzw valt in de prijzen. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie hadden de spelers van de twee voetbalploegen zich volledig in het roze getooid. Daar werden campagnebeelden van gemaakt en spelers maakten duidelijke statements over homofobie in het voetbal.

De campagne krijgt de Folieprijs omdat homoseksualiteit in de sport -en zeker in het voetbal- niet vanzelfsprekend is. "De stad Mechelen, Hattrick vzw en zeker de voetballers zelf staken hun nek uit voor verdraagzaamheid", licht Çavaria toe. De prijs is uitgereikt door Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A).

De Fobieprijs 2011 gaat naar het toenemende homofoob geweld. Het afgelopen jaar zijn er verschillende incidenten geweest. "Het is een verwerpelijk fenomeen en het is moeilijk om de juiste strategie te vinden om hier iets aan te doen", zegt Mieke Stessens van Çavaria. "We willen slachtoffers ook blijven oproepen om geweld of agressie te melden."