Di Rupo: "Zeker extra maatregelen nodig in februari"

Bij de begrotingscontrole in februari zullen er zeker nieuwe maatregelen moeten komen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) gezegd in "De zevende dag". De premier weigerde echter nu al concrete cijfers te geven. "De regering beslist in februari", klonk het beslist.

Premier Di Rupo kreeg de voorbije weken her en der de kritiek te horen dat hij te weinig van zich liet horen in de media. De dotaties, de lonen van de ministers, Dexia, telkens waren het andere regeringsleden die de brandjes moesten blussen. In "De zevende dag" gaf hij vandaag wel commentaar, al bleef hij geregeld op de vlakte.

Begroting

Deze week raakte bekend dat het begrotingstekort van vorig jaar - op basis van voorlopige cijfers - uiteindelijk groter was dan gepland, 4 procent in plaats van 3,8. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de begroting van 2012. De regering wil - en moet - het tekort onder de 3 procent houden. Door het groter tekort in 2011 is nu al duidelijk dat er bij de begrotingscontrole in februari extra inspanningen gedaan moeten worden.

Premier Di Rupo erkende dat er extra maatregelen moeten komen "om ons land in het juiste spoor te zetten". "We zullen rekening moeten houden met de nieuwe parameters." De premier wilde echter geen concrete cijfers geven over hoeveel er bespaard moet worden.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) had het over zo'n 850 miljoen euro, de N-VA denkt aan 2,5 miljard. Di Rupo hulde zich in stilzwijgen. "Het is nu nog te vroeg om te zeggen wat we gaan doen. De regering beslist in februari", klonk het beslist.

"Ratingbureaus moeten voorzichtiger zijn"

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's liet dit weekend weten dat als de schuldgraad van ons land nog verder stijgt, de kans reëel is dat onze kredietwaardigheid wordt verlaagd.

Di Rupo was echter niet onder de indruk. "We moeten eerlijk zijn en de burgers de waarheid vertellen." Volgens de premier is de schuldgraad de voorbije jaren gestegen door onder meer Fortis, de economische crisis en opnieuw een bankencrisis. "Dus het is niet de verantwoordelijkheid van de regeringen of van de burgers."

"Nu moeten we de toestand wel beheren. Maar ik vrees dat de ratingbureaus aan de ene kant besparingen willen en aan de andere kant zeggen dat besparingen niet goed zijn voor het land. Dus volgens mij moeten de ratingbureaus voorzichtiger zijn."

"Stemmen in 2012, starten met uitvoering in 2013"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verkondigde afgelopen week dat wat hem betreft de zesde staatshervorming voor het einde van deze legislatuur - midden 2014 dus - uitgevoerd moet zijn.

Of dat inderdaad zo zal zijn, wilde de premier niet met zoveel woorden zeggen. Volgens hem kan er in 2012 over de wetteksten gestemd worden en kan er in 2013 met de voorbereiding van de overheveling van bevoegdheden worden begonnen. "En dan zullen we zien."

"Dynamisch, sympathiek en solidair Vlaanderen"

Di Rupo erkende in "De zevende dag" dat hij als premier een "ander Vlaanderen" heeft ontdekt. "Er is een groot verschil tussen de discussies en ruzies in het parlement en de mensen in de straten. Ik vind dat er een heel sympathiek, dynamisch en solidair Vlaanderen bestaat en voor mij is dat heel belangrijk." Di Rupo wil naar eigen zeggen dan ook "een betere kennis hebben van iedereen" en de premier van alle Belgen zijn.

Zijn gebrekkige Nederlands ziet hij daarbij niet als een handicap, maar hij benadrukte nog eens dat hij eraan werkt door lessen te volgen en veel met Nederlandstalige medewerkers te praten.

"Regering van de verandering"

Op de eerste ministerraad van de nieuwe federale regering vertelde Di Rupo zijn ministers naar verluidt dat wat hem betreft deze ploeg doorgaat tot 2019. Hij zou daarbij ook gezegd hebben dat het verlies van de N-VA bij de volgende verkiezingen de uitdaging van deze regering moet zijn.

Di Rupo benadrukte in "De zevende dag" nog eens dat zijn regering "een regering van verandering" is en noemde daarbij onder meer de "structurele hervormingen in de pensioenen en de arbeidsmarkt" en de institutionele hervormingen op. Verandering die met de N-VA niet mogelijk was, aldus een felle premier. "Ik respecteer Bart De Wever, maar het was onmogelijk om een compromis te vinden. De andere partijen hebben hun verantwoordelijkheid genomen."

"Non-event"

De voorbije dagen doken op internet nieuwe beschuldigingen op alsof Di Rupo betrokken zou zijn geweest bij misbruik van minderjarigen, geuit door parlementslid Laurent Louis (MLD). De premier wilde daar geen commentaar over geven. "Het is een non-event en ik heb daar niets over te zeggen", klonk het scherp.