Gervais: "Wat is het ergste dat er kan gebeuren?"

Vannacht worden in Hollywood de Golden Globes uitgereikt, na de Oscars de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. De stille film "The artist" is de grote favoriet met 6 nominaties. Ook de Belgische gebroeders Dardenne kunnen een Globe winnen voor beste niet-Engelstalige film.

De presentatie van de Golden Globes is dit jaar opnieuw in handen van de Britse komiek Ricky Gervais. Vorig jaar kwam Gervais nochtans onder vuur te liggen, omdat hij enkele Hollywoodacteurs, die aanwezig waren in de zaal, op de korrel nam. Zo maakte hij grappen over het overmatig drankgebruik van Charlie Sheen en over het drugsverleden van Robert Downey Jr. Hij beschuldigde de organisatoren ook al lachend van corruptie.

"Het is een van de redenen waarom de mensen naar de show kijken", zegt Barry Adelman, de producer van de show. "Er kan van alles gebeuren. Je weet niet wat het volgende is dat hij gaat zeggen en je wilt het niet missen."

Gervais kan zich de grappen veroorloven, aangezien hij zelf geen carrière ambieert in Hollywood. "Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ik doe alleen dingen die mijn carrière in gevaar brengen. Dat is net het leuke", zegt hij. Hij maakt zich dan ook sterk dat hij bij deze show weer even straf uit de hoek zal komen. Bovendien zal hij tussen de bedrijven door ook commentaar geven op Twitter.

Gebroeders Dardenne versus Angelina Jolie

De 69e Golden Globes worden vannacht live uitgezonden op NBC. De Franse film "The artist", een ode aan de stille films uit de jaren 20, is de grote favoriet met zes nominaties. In de film vertolkt Jean Dujardin een acteur, die zijn ster ziet tanen als de gesproken film begint door te breken. De film werd al bekroond met de prijs voor beste film op de Critics' Choice Awards.

"The artist" krijgt concurrentie van "The help" en "The descendants" die elk vijf Golden Globenominaties in de wacht sleepten. In de categorie beste acteur in een drama nemen George Clooney, Leonardo DiCaprio, Michael Fassbender, Ryan Gosling en Brad Pitt het tegen elkaar op. Bij de actrices wordt er gestreden tussen Glenn Close, Viola Davis, Rooney Mara, Meryl Streep en Tilda Swinton.

De gebroeders Dardenne nemen het in de categorie beste niet-Engelstalige film op tegen "The skin I live in" van Pedro Almodovar, "In the land of blood and honey" van Angelina Jolie, "A separation" van Asghar Farhadi, "The flowers of war" van Zhang Yimou.

De Golden Globes zijn belangrijke graadmeters voor de Oscars. De nominaties voor de Oscars worden eind januari bekendgemaakt.