Russische tanker bereikt ingevroren stad Nome

Een Russische tanker en een Amerikaanse ijsbreker zijn erin geslaagd de stad Nome in Alaska te bereiken. De tanker heeft 3,8 miljoen liter stookolie aan boord voor de inwoners van Nome, die al een tijd van de buitenwereld afgesneden zijn door het ijs.

De tanker Renda heeft de 480 kilometer ijs doorkruist van de Beringstraat tussen Rusland en Alaska, begeleid door de  ijsbreker Healy van de Amerikaanse kustwacht en heeft nu de haven van Nome bereikt.

Het is de eerste keer dat die oversteek is uitgevoerd onder de huidige omstandigheden: het is immers uitzonderlijk koud in Alaska, met temperaturen tot -35 graden. De overtocht werd daarnaast nog bemoeilijkt door hevige wind en sterke stromingen.

De inwoners van Nome en een paar gehuchten in de buurt keken reikhalzend uit naar de komst van de tanker want voor de winter was de bevoorrading mislukt door een hevige storm. Vanaf morgen begint het overpompen van de olie, als het ijs rond de Renda opnieuw stevig genoeg is om de pijpleidingen aan te sluiten. Het pompen zal zo'n 48 uur duren. 

De Renda moest een speciale vergunning krijgen om de olie te mogen leveren want de Amerikaanse wet laat normaal  dergelijke leveringen enkel toe door Amerikaanse schepen.

lees ook