Rutte: "Permanent noodfonds snel invoeren"

Nederland en Duitsland willen dat het tijdelijke noodfonds voor de euro zo snel mogelijk vervangen wordt door het permanente fonds. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd op de Nederlandse televisie. Rutte heeft daarover een telefoongesprek gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Mark Rutte en Angela Merkel (archieffoto oktober 2011)

De ratingverlaging van Frankrijk door het ratingbureau Standard & Poor's - van AAA naar AA+ - kan ook gevolgen hebben voor de AAA-rating van het tijdelijke noodfonds. Dat kan nu nog goedkoop geld lenen op de internationale kapitaalmarkt. Sterke eurolanden als Duitsland en Nederland zouden echter mogelijk meer garanties moeten afgeven om die bijzondere status van het fonds overeind te houden.

Rutte en Merkel pleiten er daarom voor om het permanente noodfonds zo snel mogelijk in te voeren. "Het is nu extra van belang dat we het permanente noodmechanisme zo snel mogelijk invoeren. Dan gelden de overgaranties van sterke landen niet meer, want dan gaan alle 17 landen extra geld inleggen en dan kan het fonds tegen lage rente lenen", zei Rutte in het programma "Buitenhof".

De eurolanden hebben eerder afgesproken dat het permanente mechanisme (ESM) het tijdelijke fonds (EFSF) in de loop van dit jaar zal vervangen, maar Rutte en Merkel zetten nu dus extra druk op een snelle invoering.