Veel verboden wapens in Leuvense cafés

De lokale politie van Leuven heeft vrijdag- en zaterdagnacht verboden wapens aangetroffen bij controles van cafébezoekers. Ook heel wat bestuurders moesten een alcoholtest afleggen en in nachtwinkels werd gecontroleerd of minderjarigen er alcohol konden kopen.

Bij de controles van de cafés bleek dat enkele bezoekers verboden wapens bijhadden, zoals een busje pepperspray, een boksijzer en een telescopische matrak. Er zijn ook kleine hoeveelheden drugs gevonden.

Vrijdagnacht werden vier personen opgepakt waarvan twee illegalen en een geseind persoon. Vier minderjarigen werden betrapt bij het roken van joints. Bij de inval in een café op de Oude Markt werden nog eens zeven personen opgepakt, een persoon had enkele grammen cocaïne op zak. Nadat het café ontruimd was, werden op de grond 19 kleine hoeveelheden drugs gevonden, meldt de politie.

Zaterdagnacht heeft de politie bij het doorzoeken van twee cafés op de Oude Markt vier personen met drugs aangetroffen.

Zowel vrijdag als zaterdag zijn ook alcoholcontroles uitgevoerd. Aan het Ladeuzeplein werden vrijdagnacht 2 van de 352 bestuurders betrapt die te veel gedronken hadden. Zaterdag bliezen 11 van de 339 gecontroleerde bestuurders aan de Geldenaaksevest positief.

Over de controles bij de nachtwinkels is geen nieuws bekendgemaakt. De politie heeft in enkele winkels gecontroleerd of ze geen alcohol verkochten aan personen onder de 16.

Besmeurde politiecombi's

"Met deze actie willen we een krachtig signaal geven dat al wie in Leuven wil uitgaan zich moet onthouden van vandalisme, vechtpartijen, drugs, verboden wapens en overdreven alcoholgebruik", aldus politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Sommige mensen waren niet blij met de controle van de politie. Tijdens de actie werden politievoertuigen met graffiti besmeurd en probeerden vier personen passanten op te zetten tegen de politie. Ze werden opgepakt.