Youssou N'Dour mag niet meedoen in Senegal

In verschillende Senegalese steden zijn gisteravond rellen uitgebroken nadat het Hooggerechtshof de lijst met namen voor de presidentsverkiezingen had bekendmaakt. Onder de 14 kandidaten is ook huidig president Abdoulaye Wade. Zanger Youssou N'Dour is uitgesloten van deelname. Bij de rellen viel minstens 1 dode.

Het nieuws dat de 85-jarige Wade (foto) al voor de derde keer op keer rij president zou kunnen worden, verhitte de gemoederen danig. Betogers in Dakar staken gisteravond laat gebouwen en barricades in brand en bekogelden het leger en de politie met stenen. Die antwoordde met traangas. Eén politieman kwam om het leven. Pas rond 2 uur vanochtend keerde de rust terug.

Volgens verschillende commerciële lokale media beperkten de rellen zich niet tot de hoofdstad. Ook in de steden Thiès, Kaolack, Matam, Diourbel en Tambacounda kwamen jongeren op straat en was er de hele nacht amok.

De oppositie, verenigd in de "Mouvement du 23 juin", neemt het niet dat Wade zich opnieuw kandidaat stelt. Ze wijzen erop dat hij er al 2 termijnen heeft opzitten en hebben het over een  "grondwettelijke staatsgreep". De oppositie riep gisteren op tot een mars op het presidentieel paleis.

Ook het feit dat zanger Youssou N'Dour werd uitgesloten, zet kwaad bloed. N'Dour staat sinds 2010 aan het hoofd van de burgerbeweging Fékké Maci Boolé ("Ik ben betrokken"). Volgens het Hooggerechtshof kon een aantal van de handtekeningen die hij bijeenkreeg ter ondersteuning  van zijn kandidatuur, niet worden gecontroleerd. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Senegal vindt plaats op 26 februari.

Meest gelezen