Stinkbom stuurt première Castellucci in de war

De première van een controversiële voorstelling van Romeo Castellucci in de Singel in Antwerpen is met drie uur vertraging gestart omdat een onbekende een stinkbom in het verluchtingssysteem had gegooid. Er is ook actie gevoerd door ultra-katholieken. Of zij ook verantwoordelijk zijn voor de stinkbom, wordt nog onderzocht.

Het stuk "Over het aanschijn van Christus" van de Italiaanse theatermaker Romeo Castellucci is fel gecontesteerd. Ultra-katholieke groeperingen nemen er aanstoot aan omdat het blasfemisch zou zijn. In de slotscène gooien wanhopige jongeren stenen naar een reusachtige afbeelding van Christus die achteraan de scène is bevestigd.

De voorbije maanden demonstreerden ultra-katholieke groeperingen al voor theaterhuizen in Parijs, Rennes, Toulouse en Villeneuve d'Ascq. In Parijs werd de voorstelling zelfs onderbroken. Ook in Italië werd vorige week opgeroepen om te protesteren tegen het stuk.

In de aanloop naar de première in de Singel in Antwerpen riepen bewegingen als de Broederschap Pius X en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond op om protestbrieven te sturen naar de minister van Cultuur, de Singel en de mediasponsors. Voor de aanvang van het stuk trokken zo'n honderd actievoerders al biddend en zingend van het Albertpark naar de Singel.

"Beperking van de artistieke vrijheid"

De voorstelling  is uiteindelijk met bijna drie uur vertraging begonnen omdat iemand een stinkbom in het verluchtingssysteem had gegooid. Of de ultra-katholieke actievoerders ook daarvoor verantwoordelijk zijn, wordt nog onderzocht.

Theatermaker Romeo Castellucci is onthutst over de commotie. "Ik begrijp dit niet. Dit is een zeer menselijke voorstelling over de condition humaine," zegt hij. De hetze die over het stuk wordt gevoerd, vindt hij niet democratisch, zelfs gevaarlijk. "Dit is een beperking van de artistieke vrijheid."

Terwijl de brandweer naging waar de chemische geur vandaan kwam, werden de toeschouwers opgevangen in de foyer. "Ik zou het op prijs stellen als jullie zouden blijven om de kunstenaar te steunen", zei directeur Jerry Aerts van de Singel. "Ik laat me hier niet door intimideren".

Meest gelezen