Staaldraadbedrijf Bekaert schrapt 600 banen in ons land

Bij staaldraadbedrijf Bekaert verdwijnen 600 jobs in verschillende Belgische vestigingen, dat is een kwart van alle banen in ons land. Bekaert wil de internationale groep en de activiteiten herstructureren. Wereldwijd verdwijnen 1.250 banen.

Vanmorgen waren er bijzondere ondernemingsraden in Zwevegem, Aalter en Ingelmunster. Daar werd het personeel ingelicht over de plannen van Bekaert om fors te herstructureren.

Volgens het bedrijf is vooral de markt van zaagdraad in elkaar gestort. Die zaagdraad wordt onder andere gebruikt voor het versnijden van zonnepanelen. Een sector die het in Europa erg moeilijk heeft, ook door het schrappen van subsidies in verschillende landen.

De productie-vestiging van Aalter wordt het zwaarst getroffen. Daar verdwijnen gespreid over 2 jaar zo'n 387 banen. Maar toch wordt er ook geschrapt in de afdelingen technologie en ontwikkeling. "Er gaan een 100-tal banen verloren in ons technologiecentrum. In Zwevegem lopen een 50-tal arbeidsplaatsen een risico, in Ingelmunster een 70-tal", klinkt het bij Bekaert.

De vakbonden hadden de ontslagen niet zien aankomen en reageren verslagen op het nieuws. "Het is een donderslag bij heldere hemel", zegt Gino De Bels van de socialistische vakbond. "Ik denk niet dat er vandaag nog gewerkt zal worden. Ik heb hier al reacties gehoord van mensen die zeggen dat ze het werk neerleggen en waarschijnlijk gewoon naar huis gaan."

Op de beurs werd alvast negatief gereageerd op de ontslagronde. Het aandeel stond er rond de middag op - 7,5%.

Wat is Bekaert?

Bekaert is een wereldspeler op de staaldraadmarkt. Het bedrijf is vooral bekend om de draadafsluitingen, maar is ook actief in andere sectoren zoals metaaltransformatie en de productie van deklagen. Sinds de jaren 90 investeert het bedrijf fors in Azië.

Het bedrijf werd al in 1880 gesticht door Leo Bekaert. In België heeft het bedrijf vestigingen in Zwevegem, Kortrijk, Brussel, Moen, Ingelmunster, Deerlijk, Aalter, Wetteren en Sprimont.

Wereldwijd heeft het bedrijf 28.000 werknemers. In ons land zijn er productie-, onderzoeks- en ontwikkelings- en verkoopsafdelingen. Ook de hoofdzetel is in ons land gevestigd

Meest gelezen