“Blasfemische” blogger gedeporteerd naar Saudi-Arabië

De Saudische blogger Hamza Kashgari (23) is ondanks protest van mensenrechtenactivisten uitgewezen naar Saudi-Arabië. Hij riskeert er de doodstraf omdat hij de profeet Mohammed zou hebben beledigd op de microblogsite Twitter.

Op de vooravond van de verjaardag van de profeet liet Kashgari zich kritisch over hem uit op Twitter. Op zijn berichten kwamen binnen de eerste paar dagen ruim 30.000 reacties. In verschillende reacties werd om zijn dood gevraagd.

Geschrokken door de hevige reacties verwijderde Kashgari de tweets en bood hij zijn verontschuldigingen aan. Toen iemand zijn adres op het internet verspreidde en ook de Saudische minister voor Informatie zijn column in een lokale krant verbood, besloot Kashgari te vluchten. Donderdag is naar verluidt door de Saudische koning persoonlijk een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De blogger probeerde via Zuidoost-Azië te vluchten naar Nieuw-Zeeland om daar politiek asiel aan te vragen, maar op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië is hij aangehouden door de politie. Ondanks protest van mensenrechtenorganisaties is hij intussen uitgeleverd aan Saudi-Arabië.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt dat Kashgari geëxecuteerd kan worden als hij schuldig bevonden wordt aan het beledigen van de profeet. Blasfemie is in Saudi-Arabië een misdaad waarop de doodstraf staat.