"Kuifje in Afrika"-rechtsgang nog niet ten einde

De vzw Cran (Conseil représentatif des associations noires) en Bienvenu Mbutu Mondondo tekenen beroep aan tegen de uitspraak die vrijdag viel in de zaak van het stripalbum "Kuifje in Afrika". Dat hebben hun advocaten bekendgemaakt.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg besliste in kort geding het gevraagde verbod op de druk, verspreiding en verkoop van het album te weigeren. De Franse vzw Cran en de Congolees Mondondo hadden het geding tegen de uitgeverij Casterman en de NV Moulinsart ingespannen omdat het stripalbum van Hergé racistische uitlatingen zou bevatten ten opzichte van zwarten.

De rechtbank verklaarde de vraag van de aanklagende partijen ongegrond en wees de eis tegen Casterman en Moulinsart van de hand wegens "tergend en roekeloos geding". Volgens de rechtbank had Hergé geen racistische bedoelingen en paste de strip in het klimaat van die tijd.

Nu krijgt de zaak een vervolg voor het Brusselse hof van beroep in kort geding. De advocaten lieten ook weten dat Mondondo zich burgerlijke partij heeft gesteld in het kader van een strafrechtelijke actie tegen de strip. Dat geding is momenteel hangende.