Adele krijgt staande ovatie en zes Grammy's

Zangeres Adele en rockband Foo Fighters zijn de grote winnaars geworden van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Adele, die haar wederoptreden maakte, kaapte 6 prijzen weg. Foo Fighters deed het met 5 awards.
Adele werd eens te meer overladen met prijzen

Tijdens de uitreiking werd er uiteraard veel aandacht besteed aan het plotse overlijden van zangeres Whitney Houston. Maar ook de in juli gestorven Amy Winehouse werd geëerd. Haar ouders kwamen een postume prijs in ontvangst nemen voor "Body and soul", een duet tussen Winehouse en crooner Tony Bennett. Het was het laatste nummer dat de flamboyante artieste opnam voor haar dood.

Adele werd het grootste prijsbeest van de avond. De 23-jarige zangeres won in alle 6 categorieën waarin ze genomineerd was. Haar hit "Rolling in the deep", die de prijs voor single van het jaar won, bracht ze ook live. Het was de eerste keer dat Adele opnieuw optrad, na een lange periode van stemproblemen. Het Amerikaanse publiek trakteerde haar op een staande ovatie.

Naast Adele is Foo Fighters de grote winnaar van deze 54e editie van de Grammy's. De band van frontman Dave Grohl ging met 5 awards naar huis, waaronder die van beste rockalbum voor "Wasting light". Ook hun nummer "Walk" werd bekroond.

Rapper Kanye West, die 7 keer genomineerd was, won 4 Grammy's, onder andere voor beste rapalbum en beste rapsong. Countryzangeres Taylor Swift mocht er 2 in ontvangst nemen. Bon Iver, de groep van singer-songwriter Justin Vernon, werd beste nieuwkomer. Opmerkelijk, want het debuut van Bon Iver dateert van 2007.

Ook opmerkelijk: het optreden van de Beach Boys, het eerste van de legendarische band in 20 jaar. Brian Wilson en de zijnen brachten hun hit "Good vibrations" op een podium vol surfplanken. Dit jaar brengt de groep een nieuw album uit.

De belangrijkste prijzen op een rij

 • Single van het jaar: Rolling in the deep - Adele
 • Album van het jaar: 21 - Adele
 • Song van het jaar: Rolling in the deep - Adele
 • Beste nieuwkomer: Bon Iver
 • Beste prestatie van een popzanger(es): Someone like you - Adele
 • Beste prestatie van een popgroep of duo: Body and soul - Tony Bennett & Amy Winehouse
 • Beste popalbum: 21 - Adele
 • Beste dance-opname: Scary monsters and nice sprites - Skrillex
 • Beste dance-album: Scary monsters and nice sprites - Skrillex
 • Beste prestatie van een rockgroep: Walk - Foo Fighters
 • Beste rocksong: Walk - Foo Fighters
 • Beste rockalbum: Wasting light - Foo Fighters

Een volledig overzicht van alle winnaars staat op de website van de Grammy Awards.