Daems moet blauw erbovenop helpen in Leuven

Bij de komende lokale verkiezingen zal senator Rik Daems lijsttrekker zijn bij Open VLD in Leuven. Hij moet volgens de lokale partijafdeling "de krachten bundelen". Vlaams parlementslid Patricia Ceysens, in 2006 nog lijsttrekker, zal nu de lijst duwen.

Daems was in 2000 al eens lijsttrekker in Leuven. De Vlaamse liberalen deden het toen goed, maar in 2006 verhuisde Daems naar Herent en trokken ze met Patricia Ceysens op kop naar de kiezer. Dat bleek geen gelukkige zet, want het aantal blauwe zitjes in de gemeenteraad halveerde.

Rik Daems was van 1988 tot 1994 al burgemeester van Aarschot. Hij geeft toe dat er de laatste jaren in Leuven heel wat goede dingen gerealiseerd zijn. "Het kan echter op een aantal vlakken nog beter, mooier en comfortabeler voor de burger. We willen alleszins de burger voluit betrekken bij onze campagne en het bestuur, want Tobback en co lijken te vergeten dat die Leuvenaar ook een mening heeft".

"De steden en gemeenten zullen het de komende jaren financieel moeilijk hebben, maar wij zullen de belastingen niet verhogen, iets wat geen zekerheid is met de huidige coalitie", maakt Daems zich ook sterk.

Sinds Louis Tobback (SP.A) in 1995 burgemeester werd in Leuven wordt de stad bestuurd door een SP.A-CD&V-coalitie. Open VLD zit in de oppositie. Heeft Daems ambitie om Tobback van de troon te stoten? "Het gaat niet om wat je wil zijn, het gaat om wat je doet", aldus een diplomatische Daems.