Eerste slimme neurostimulator tegen epilepsie

In het Gentse Universitair Ziekenhuis heeft een patiënt twee maanden geleden een slimme neurostimulator ingeplant gekregen tegen epilepsie. Het gaat om een primeur in Europa. Dat heeft het diensthoofd neurologie, professor Paul Boon, vandaag bekendgemaakt.
Bij een epilepsie-aanval ontladen de hersencellen zich in een deel van of in heel de hersenen.

De bekendmaking past in het kader van de Vlaamse epilepsiedag. De slimme neurostimulator is een soort implanteerbare pacemaker, waarvan het generatortje onder het sleutelbeen aan de linkerkant van de patiënt werd geplaatst. "De elektrode loopt daarbij niet naar het hart, maar staat in verbinding met de nervus vagus, een zenuw die wijdvertakt in het lichaam loopt en vertrekt uit de herstenstam", aldus professor Boon. De nervus vagus wordt ook de zwervende zenuw genoemd.

Bij ongeveer een op de drie patiënten is geweten dat bij het begin van een epilepsie-aanval het hartritme versnelt. "Die slimme neurostimulator voelt de versnelling en gaat via de elektrode kleine elektrische stroompjes afgeven aan de nervus vagus, met als gevolg dat op lange termijn bij meer dan de helft van de patiënten er minstens een halvering is van het aantal aanvallen. Bij een op de tien kunnen epilepsie-aanvallen zelfs volledig worden gestopt."

De slimme neurostimulator is bedoeld voor mensen met een zware vorm van epilepsie, die niet met medicatie onder controle te houden is.

Het toestel is nu voor het eerst in Europa in Gent bij een epilepsiepatiënt ingebracht. "Er is wel degelijk vooruitgang, maar we mogen niet te vroeg victorie kraaien", benadrukt Boon. "We moeten nu nog afwachten hoe patiënten reageren op lange termijn."