Europa stuurt eerste Vega-raket de ruimte in

De eerste Europese Vega-raket is vanmorgen met succes gelanceerd vanaf de basis Kourou in Frans-Guyana. De Vega is bedoeld om lichte vrachten, zoals kleine wetenschappelijke satellieten, in de ruimte te brengen. Het is de eerste eigen raket van Europa in 16 jaar tijd.
De eeste Vega-raket vertrok om 11 uur 's ochtends onze tijd

De Vega is de eerste raket van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA na de Ariane 5. Die werd in 1996 geïntroduceerd en kan een vracht tot 20 ton in een baan om de aarde brengen. De kleinere en goedkopere Vega-raket is bedoeld voor lichtere vrachten van zo'n 1.500 kilo. Op de eerste vlucht bevinden zich aan boord 9 minisatellieten.

Ook ons land heeft een bijdrage geleverd om de Vega te ontwikkelen. België betaalde 6,9 procent van de ontwikkelings- en testkosten, in totaal bedroegen die ruim 1 miljard euro. Daarnaast bouwden het softwarebedrijf SpaceBel en het lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca mee aan de raket.

De Vega-raket is zo'n 30 meter hoog. Wellicht zullen vooral universiteiten en kleinere bedrijven er gebruik van maken. Tot nog toe moesten die ruimte kopen aan boord van Russische of Indiase draagraketten, maar daarop kon het lang wachten zijn.