Europese Commissie opgelucht na Griekse instemming

De Europese Commissie reageert opgelucht op de goedkeuring van de hervormingen in het Griekse parlement. Met die instemming komt de tweede schijf geld van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) iets dichterbij. Intussen likt Athene zijn wonden na de gewelddadige rellen van gisteren.

“Ik juich de positieve stemming in het Griekse parlement over de tweede lening voor Griekenland toe”, aldus Olli Rehn (kleine foto), de Europese Commissaris voor Economie. “De Griekse autoriteiten en politici moeten nu volledig voor de tweede besparingsronde gaan en die helemaal uitvoeren om het land opnieuw economisch gezond te maken."

Met die goedkeuring is de weg gedeeltelijk vrij voor de lening van 130 miljard euro van Europa en het IMF. Woensdag beslissen de andere eurolanden of de maatregelen voldoende zijn voor de vrijgave van de tweede lening. Vrijdag moet dan de regeling met privé-investeerders geregeld worden, zodat Griekenland een kwijtschelding van 100 miljard euro krijgt.

Athene likt zijn wonden

De veldslag op en rond het Syntagmaplein voor het Griekse parlement gisteren heeft de stad herschapen in een puinhoop. Hoewel ze het vaak eens zijn met de betogers, zijn veel Atheners boos: ze kunnen niet geloven hoe slecht hun stad eraan toe is.

Overal ligt kapotgeslagen marmer, tientallen winkelruiten zijn gesneuveld en verschillende gebouwen zijn uitgebrand. In totaal zijn zo’n 48 gebouwen in brand gestoken. Op de betoging gisteren kwamen zo’n 100.000 mensen hun ongenoegen uiten, een ongezien groot aantal is dat.

Het protest heeft echter niets uitgehaald, want de maatregelen zijn met een heel grote meerderheid in het parlement goedgekeurd. 199 parlementsleden stemden voor, tegenover 74 tegenstemmen en 5 onthoudingen.

Toch heeft de goedkeuring partijpolitieke chaos gecreëerd. De twee meerderheidspartijen hebben hun parlementsleden gedwongen de maatregelen goed te keuren. Ruim 40 parlementsleden van de meerderheid hebben dat niet gedaan en zijn nu dus uit hun partij gezet. Die partijpolitieke problemen zullen ongetwijfeld hun invloed hebben op de parlementsverkiezingen in april.

"Dweilen met kraan open"

“Griekenland bevindt zich nu in een zeer vervelende situatie”, aldus Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING, in "Vandaag" op Radio 1. “Griekenland moet een interne devaluatie realiseren.” Volgens Vanden Houtte moeten daarvoor de lonen naar beneden. “Maar dan krijg je natuurlijk ook minder consumptie, wat dan weer leidt tot minder groei en een groter tekort.”

Volgens Vanden Houte blijft het reddingsplan dweilen met de kraan open. “Ook de Duitse minister van Financiën heeft al gezegd dat Griekenland een bodem moet zien te zetten in de put. Europa kan geen geld blijven storten in een bodemloze put.”

Om uit die vicieuze cirkel te geraken, moet Europa volgens Vanden Houtte “een manier vinden om Griekenland op termijn enig groeiperspectief te bieden, want anders zie ik weinig uitweg uit de crisis.”