Geen spoorstaking komende woensdag

Er zal woensdag niet gestaakt worden bij de spoorwegen. Na ACV-Transcom heeft nu ook het ACOD de stakingsaanzegging voor de treinbegeleiders opgeschort. De bonden willen het sociaal overleg een kans geven.

Begin februari diende het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD/ACV-Transcom een stakingsaanzegging voor 15 februari in. Die volgde op een spontane werkonderbreking van de treinbegeleiders in Brussel-Zuid wegens de verhuizing van de permanentie. Volgens Jos Digneffe van het ACOD gaat het over veel meer dan een gewone verhuizingsoperatie, maar over een herstructureringsplan dat op termijn enkele honderden banen kan gaan kosten.

De aanzegging omvatte "alle werkonderbrekingen van al het begeleidende personeel", maar de staking gaat uiteindelijk niet door. De vakbonden willen het sociaal overleg nog een kans geven.

ACV-Transcom besliste vrijdag al om de stakingsaanzegging op te schorten. Volgens de christelijke vakbond is aan de belangrijkste eis voldaan, met name de belofte van de directie om de maatregelen van de interne reorganisatie paritair te bespreken.

Vandaag heeft ook het ACOD beslist om niet te staken. "We schorten de stakingsaanzegging op, maar we verbinden er wel strikte voorwaarden aan", zegt Jos Digneffe. "We willen het sociaal overleg een kans geven, maar de maatschappij moet bewijzen dat ze wil overleggen."