Heel wat ongevallen door spekgladde wegen

De dooi is ingezet en de voorspelde ijzel heeft op verschillende plaatsen in Vlaanderen ongelukken veroorzaakt, zowel op snelwegen als op kleinere wegen. De mist maakte het hier en daar nog gevaarlijker.
In Schilde is een bestuurster zwaargewond geraakt toen ze slipte door de ijzel.

De ergste verkeersproblemen door de ijzel zijn intussen achter de rug. Vanmorgen gebeurden er verschillende ongelukken en er stond ruim 330 kilometer file op de snelwegen. Dat is vrij uitzonderlijk op een maandagmorgen.

De grootste problemen waren er op de E40. Ter hoogte van Erpe-Mere richting Brussel werden verschillende ongevallen gemeld. Ook op de E40 van Brussel naar de kust in Aalter gebeurden verschillende ongevallen omdat de weg er spekglad was.

In Antwerpen is in Schilde op de Wijnegemsesteenweg een bestuurster zwaargewond geraakt toen ze slipte door de ijzel (foto boven). Het slachtoffer zat gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden (foto bovenaan). De A12 moest richting Nederland ter hoogte van Zandvliet even volledig afgesloten worden na een ander ongeval. Nadat er bijgestrooid was, werd de weg opnieuw vrijgegeven.

In West-Vlaanderen in Reningelst en Staden gebeurden er een drietal ongevallen met stoffelijke schade. In Zwevezele slipten twee vrachtwagens over een verkeersdrempel. Een van de vrachtwagens kwam tegen twee geparkeerde wagens terecht, de andere gleed tegen een huis.

De bussen van De Lijn ondervonden eveneens problemen door het gladde wegdek. In en om Brugge was de situatie het meest problematisch. Vier lijnen reden niet: Brugge-Loppem, Oostende-Eernegem , Brugge-Blankenberge en Brugge-Torhout-Roeselare. Op andere lijnen waren er vertragingen tot een half uur. Ook in de provincie Oost-Vlaanderen ws er hinder door ijzelvorming. Om de evolutie te volgen kan u terecht op de site van De Lijn.

Regen kan strooiwerk tenietdoen

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben vannacht preventief 1.005 ton zout gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Maar de kans is groot dat ze dat op sommige plaatsen nog eens moeten overdoen, want er is kans op regen en die kan het zout wegspoelen. Daardoor kan de regen op het bevroren wegdek aanvriezen.

De strooidiensten houden dit in de gaten en zullen opnieuw uitrijden als dat nodig is. "Al onze teams staan stand-by", klinkt het.

Trein stilgevallen

Tijdens de ochtendspits hebben 800 pendelaars twee uur vastgezeten in een trein op de spoorlijn Dendermonde-Brussel. De trein was stilgevallen tussen Opwijk en Asse door een technisch defect en de bestuurder kreeg hem niet meer aan de praat. Na twee uur kon het grootste deel van de reizigers overstappen op een andere trein. Voor de laatste honderd passagiers kwam wat later een hulptrein die het geblokkeerde treinstel wegsleepte.

Door de problemen waren er grote vertragingen tussen Dendermonde en Brussel, en sommige treinen werden afgeschaft.