Kan Capriles Chavez van de troon stoten?

In Venezuela heeft de verenigde oppositie Henrique Capriles Radonski verkozen tot presidentskandidaat. Capriles moet het in oktober opnemen tegen de huidige president Hugo Chavez, al sinds 1999 aan de macht en gretig om er nog minstens zes jaar bij te doen.

Unidad Venezuela, een coalitie van oppositiepartijen, hield voor de eerste keer voorverkiezingen om een gemeenschappelijke kandidaat naar voren te schuiven die het moet opnemen tegen de huidige Venezolaanse president Hugo Chavez.

Elke stemgerechtigde Venezolaan kon zijn stem uitbrengen, ongeacht de politieke voorkeur. Volgens de organisatoren kwam er veel meer volk opdagen dan verwacht was. Henrique Capriles Radonski (foto bovenaan) kwam met ruim 60 procent als winnaar uit de bus. Capriles is 39 en momenteel gouverneur van de staat Miranda.

"Vandaag heeft de toekomst van Venezuela gewonnen en we zullen het voor iedereen herhalen: er is een pad naar vooruitgang, naar de toekomst, om van Venezuela een beter land te maken", reageerde Capriles op zijn overwinning. Als hij in oktober verkozen wordt, wil Capriles de eenheid in het land herstellen.

Chavez niet onder indruk

Dat Capriles ook de nieuwe president van Venezuela wordt, is echter nog lang niet zeker. Hugo Chavez (foto in tekst) is al sinds 1999 aan de macht en heeft sindsdien verschillende verkiezingen op een rij gewonnen. Hij is ook nog altijd populair bij de arme bevolking, wegens zijn sociale projecten die hij financiert met olie-inkomsten.

Toch heeft Chavez vorig jaar van zijn pluimen verloren, toen Unidad nipt de parlementsverkiezingen won. Bovendien hangt ook nog altijd een mysterie rond de gezondheid van de president. Chavez liet vorig jaar een tumor in de buik wegnemen en onderging een chemokuur op Cuba. De president is naar eigen zeggen volledig genezen, maar in Venezuela duiken met de regelmaat van de klok geruchten op dat hij terminaal ziek zou zijn.

Ondanks de verloren parlementsverkiezingen ligt Chavez wel nog altijd voorop in de peilingen. De socialistische leider is in elk geval niet onder de indruk van zijn tegenstander. Tegen wie hij het ook moet opnemen, Chavez is ervan overtuigd dat hij herverkozen wordt.