Menselijke ketting tegen extreemrechts

In de Oost-Duitse stad Dresden hebben 13.000 mensen een menselijke ketting gevormd om te protesteren tegen een 1.000-tal extreemrechtse betogers, die vandaag de 67e verjaardag van het Britse bombardement op de stad herdachten.

Bij het bombardement op Dresden, op 13 februari 1945, vielen naar schatting meer dan 20.000 doden door een soort vuurstorm. Het grootste deel van de stad werd in puin gelegd. Over het strategische nut van het bombardement bestaat nogal wat discussie.

Sinds 1946 luiden de kerkklokken in Dresden telkens op de verjaardag van het bombardement om de slachtoffers te herdenken. Verschillende extreemrechtse groeperingen grijpen die dag aan om een fakkeloptocht door de stad te houden.

Dit jaar was er meer aandacht voor de optochten in Dresden omdat vorig jaar in de deelstaat Saksen een extreemrechtse bende is opgerold die 9 buitenlanders heeft omgebracht.

6.000 politieagenten waren op post om te verhinderen dat er rellen zouden uitbreken. Vorig jaar raakten een 100-tal politieagenten gewond bij dergelijke rellen.