Obama wil rijken zwaarder gaan belasten

De Amerikaanse president Barack Obama wil de belastingen voor de allerrijksten volgend jaar verhogen. Dat staat in zijn voorstel van begroting voor 2013 dat hij vandaag heeft voorgesteld.

Obama wil de komende tien jaar voor 1,5 triljoen dollar (een 1,5 met 12 nullen is dat, omgerekend 1,13 biljoen euro) aan extra belastingen heffen op de hogere inkomens en op bedrijfswinsten. Hij wil daarvoor een aantal kortingen terugschroeven die zijn voorganger George W. Bush had toegestaan.

"Het gaat hier over eerlijke keuzes maken waarbij iedereen baat heeft, niet alleen zij die het fantastisch hebben gedaan de voorbije decennia, maar ook de middenklasse, zij die proberen bij de middenklasse te raken en de hele economie", zegt Obama. De Amerikaanse president ontkent dat hij de klassenstrijd wil aanwakkeren, zoals de Republikeinen hem verwijten, en heeft het over een kwestie van gezond verstand. De Republikeinse oppositie in het Congres heeft zijn voorstel al verworpen. De Republikeinen kunnen het voorstel van Obama daar ook blokkeren.

Mitt Romney, een van de kandidaten voor de Republikeinse presidentsnominatie, noemt de plannen van Obama "een belediging voor de belastingbetaler". Vorige maand moest Romney onder druk toegeven dat hij in 2010 slechts 13,9 procent belastingen betaalde op 21,7 miljoen dollar, veel minder dan de gemiddelde Amerikaan.

Met zijn begrotingsplan leidt Obama de campagne voor de presidentsverkiezingen van het najaar in.