Syrië wijst plan voor vredesmissie af

Het Syrische regime wijst de nieuwe resolutie van de Arabische Liga radicaal van de hand. De resolutie vraagt om een gezamenlijke vredesmacht van de Liga en de Verenigde Naties. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is het idee wel genegen en sluit niet uit dat ons land troepen zou leveren.
Een kind op een anti-Assad-betoging met de oude Syrische vlag op haar hoofd geschilderd

De Arabische Liga kondigde gisteren op een bijeenkomst in Egypte aan dat ze alle banden verbreken met het regime van president Bashar al-Assad en dat ze relaties zullen aanknopen met de Syrische oppositie. Het plan "is een uiting van hysterie van de betrokken regeringen", reageerde de gezant van Syrië op de conferentie.

Dat Syrië een internationale vredesmacht afwijst, is geen verrassing. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders vindt het wel een goed idee. "Ik heb gepleit voor een samenwerking tussen de VN en de Arabische Liga. En nu is er een voorstel om dat te doen. We zullen dat steunen vanuit de EU", zei hij aan VRT-journaliste Inge Vrancken.

Vrancken sprak met Reynders in Tunis. De minister is momenteel op doorreis in het Midden-Oosten. Hij wil er ruim 1 jaar na het begin van de Arabische Lente de nieuwe ministers ontmoeten en steun betuigen. Vandaag reist hij door naar de Libische hoofdstad Tripoli.

Of zo'n internationale vredesmacht met VN-blauwhelmen er komt, is zeer de vraag. Rusland en China hebben tot nog toe Syrië altijd de hand boven het hoofd gehouden in de VN-Veiligheidsraad, die zijn goedkeuring zou moeten geven. Het lijkt onwaarschijnlijk dat beide landen nu plots van idee zullen veranderen.

Mochten er toch blauwhelmen gestuurd worden, levert België er dan ook? "Dat is een ander verhaal. Eerst moet er een akkoord zijn in de Veiligheidsraad. Maar we staan open voor een gesprek daarover", antwoordt Reynders, die in de eerste plaats kijkt in de richting van de Arabische landen om troepen te leveren.

Reynders had het in Tunis ook over de voorgestelde internationale conferentie van de "Vrienden van Syrië" die op 24 februari zou plaatsvinden. Als de vergadering er komt, wil hij dat België, Nederland en Luxemburg daar samen vertegenwoordigd worden, zo maakte hij duidelijk.