Toplui van asbestproducent Eternit moeten de cel in

De twee voormalige toplui van de producent van asbestcement Eternit zijn veroordeeld tot 16 jaar cel. Ze stonden in Turijn terecht voor het veroorzaken van een ramp en omdat ze geen voorzorgsmaatregelen genomen hebben tegen de verspreiding van kankerverwekkende asbestvezels.
De rechtbank in Turijn veroordeelde de twee toplui tot 16 jaar.

Een van de toplui is de Belgische baron Jean-Louis Cartier de Marchienne. Hij is 91.

Hij stond in de jaren zestig aan het hoofd van Eternit. In die jaren werd overtuigend het verband aangetoond tussen asbestvezels en kanker.

Eternit had vier fabrieken in het noorden van Italië, maar nam geen voorzorgsmaatregelen om de arbeiders te beschermen. Cartier de Marchienne wordt, samen met zijn opvolger, de Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny, vervolgd voor het veroorzaken van een ramp.

De twee toplui moeten ook fikse schadevergoedingen betalen, aan de nabestaanden alleen al 120 miljoen euro. Zowat duizend familieleden van asbestslachtoffers hebben zich burgerlijke partij gesteld. Daarnaast ook vele gemeenten, vakbonden en instellingen die hebben moeten opdraaien voor de sanering van de Eternitfabrieken.