Vande Lanotte wil een label voor huismerken

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) wil een label voor winkelmerken. Hij wil aan de consumenten duidelijk maken dat die vaak even goed zijn als duurdere merkproducten die bij ons soms tot 10 procent duurder zijn dan in de buurlanden.

Winkelmerken zijn meestal een goed alternatief voor de duurdere merkproducten. “Er zijn veel huismerken die even goed zijn als echte merken”, aldus Vande Lanotte. Die zijn overigens bij ons soms goedkoper dan in de buurlanden.

Alleen kan volgens de minister de consument daar zelf relatief moeilijk over oordelen. Hij wil daarom werk maken van een soort label dat aan de consument kan duidelijk maken dat een bepaald product van een huismerk minstens even goed is.

Merkproducten duurder in buurlanden

De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie heeft de prijzen in onze warenhuizen met die uit de buurlanden vergeleken en kwam tot een verrassende vaststelling: identieke merkproducten zijn in onze buurlanden een pak goedkoper.

Nederland en Duitsland zijn tot 10 procent goedkoper voor dezelfde merkproducten. Frankrijk, slechts 7 procent, maar het verschil is wel opvallend. De oorzaken van de prijsverschillen zijn complex en moeilijk snel op te lossen. Onder meer goedkopere arbeidskosten zouden een rol spelen.

Volgens Vande Lanotte (foto) is een van de belangrijkste oorzaken van de prijsverschillen de hoge aankoopprijs voor de Belgische supermarkten: “Wanneer Delhaize, Carrefour, Colruyt, Lidl en Aldi producten kopen van grote leveranciers, dan betalen ze daar in België meer voor dan in Nederland, Frankrijk of Duitsland.”

Vande Lanotte vindt de grote prijsverschillen niet normaal in een eengemaakte Europese markt en wil het probleem aankaarten bij de Europese Commissie.

Naast het kwaliteitslabel wil Vande Lanotte het verbod op verkopen met verlies aanpassen. Niet teveel want, de middenstand dreigt daaronder te lijden. Toch wil Vande Lanotte het voor supermarkten mogelijk maken om ook hun volumekortingen in rekening te nemen om hun laagste legale prijs te kennen.

Dat de afstand tot een warenhuis voor de Belgen zwaarder doorweegt dan de prijzen, doet Vande Lanotte besluiten dat lokale besturen zelf voor meer concurrentie tussen winkels kunnen zorgen op hun grondgebied. "Zeg vooral 'ja' als warenhuizen met lage prijzen zich willen vestigen in uw gemeente", raadt hij steden en gemeenten aan.

Meest gelezen