"Bolleke" favoriete koosnaampje van Radio 2-luisteraar

"Bol" is met stip het favoriete koosnaampje van de luisteraars van Radio 2. "Zoete" en "poes" maken de top drie compleet. Dieren, film en boeken zijn een belangrijke inspiratiebron. Net als zoetigheden en lichaamsdelen. Kim Debrie en gelegenheidspresentator Stan Van Samang brengen de resultaten van deze bevraging vanavond in een speciale Valentijnspecial van "Al wat je lief is".

Goedele Liekens lichtte zondag in de gewone uitzending van "Al wat je lief" alvast een tipje van de sluier over haar koosnaampjes. "Het koosnaampje dat je kiest, moet de relatie versterken en liefde uitdrukken, maar het moet wel een persoonlijke koosnaam zijn, niet "schat", want dan komt het over alsof je niet weet naast wie je ligt. Bijvoorbeeld "brompotje", daar zit meteen ook een acceptatie in van een klein kantje en dan is het mooi."

De top 10 van Vlaamse koosnaampjes:

 1. Bol (bolleke/bollie)
 2. Zoete (zoeteke/zoetie/zoetje)
 3. Poes(ke) (poesje/poesie/poezewoefke)
 4. Liefje (lieverd/lieveke/lieveling/lieveke)
 5. Schat(je) (schatsie/schattie/schatteke/bijou/juweelke)
 6. Poep(ie) (poepeke)
 7. Keppe (kippetje/keppekeutel)
 8. Scheetje (schetebees/scheetse)
 9. Beer(tje) (bereke)
 10. Snoepie (snoepke/snoetie)

De langste:

 • snoezepoezewoefke
 • poezewoelewoefke
 • koekeloerepoesewoefken
 • honneponnepoezeloerewoefken
 •  zoetebollenbomenbeezenstreksken

De meest originele:

 • eurootje
 • rosebud
 • heideroosje
 • mi corazon
 • biezapke

Luisteraars kiezen troetelnamen die bij elkaar horen, zoals prins-prinses, petoetje-petatje of nemen een afgeleid woord van hun geliefdes naam of familienaam: Marcel-Celleke, André-dreetje of Rudolf-dolfijntje.

Bij ruzie worden de koosnamen ingekort of vervangen door de voornaam. Durvers gaan voor een stoutere variant zoals sukkelken, krapuuleke of tuttebelleke. Of voor minder welriekende koosnamen als prottie en scheetje.

Ook populair: namen die aan diertjes doen denken zoals molleke, tijgertje of konijntje en verwijzen naar bepaalde lichaamsdelen: poepie, mijne wittekop, billetje of pietje.

Maar ook boeken en films leveren koosnaampjes op, zoals Stampertje of Precious. En heel wat zoetigheden natuurlijk: snoepie, zoetekoeke of truffeltje bijvoorbeeld.

Al wat je lief is - Valentijnspecial, dinsdag 14 februari van 18 tot 23 uur op Radio 2