"Stop die staking die onze economie gijzelt"

Nu het overleg tussen de stakende loodsen en de federale overheid niet veel lijkt te hebben opgeleverd, roept minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de loodsen op hun acties stop te zetten omdat die de economie schade toebrengen.

Het overleg tussen Van Quickenborne en de vertegenwoordigers van de drie vakbonden, de zeeloodsen en de rivierloodsen heeft weinig of niets opgeleverd.

Voor de regering kan er geen sprake zijn van enige nieuwe uitzondering op de algemene regel dat iedereen twee jaar langer zal moeten werken voor zijn vervroegd pensioen. Vroeger kon dat al op 60, dat wordt verhoogd naar 62 jaar. Er zijn wel enkele overgangsmaatregelen afgesproken, maar de loodsen vallen daar niet onder. De zeeloodsen pikken dat niet en gaan voor onbepaalde tijd door met hun staking.

"Aub loodsen en ander maritiem personeel. Ik heb jullie nu gehoord en ernstig overleg gepleegd. Stop die staking die onze economie gijzelt", twitterde minister Van Quickenborne vanavond.

De minister vindt dat het nu tijd is dat de acties stoppen. "Het gesprek is er geweest maar nu is het tijd om terug aan het werk te gaan en dus de staking stop te zetten", zegt hij tegen onze radioredactie.

De boodschap is duidelijk: Van Quickenborne geeft geen krimp. Eigenlijk gaf hij dat vorige week al aan, toen de brandweer een spectaculaire betoging hield in de Wetstraat, met gelijkaardige eisen als de loodsen.