China: “Europese CO2-taks is puur geldgewin”

De Chinese regering verbiedt alle Chinese luchtvaart- maatschappijen om de Europese CO2-taks te betalen. Europa wil met de CO2-taks het brandstofverbruik terugdringen. China is het daar niet mee eens: “Ze vragen ons alleen maar geld en we weten niet waar dat geld naartoe gaat.”

“Europa wil de wortel van het probleem niet oplossen”, aldus Hiabo Chai, van de Chinese luchtvaartvereniging CATA. “Op deze manier zal er niet minder CO2 verbruikt worden.” Volgens Chai vraagt Europa alleen maar geld en weten ze niet waar dat geld naartoe gaat. “De Europese Unie moet de productie van nieuwe vliegtuigen en motoren aanpakken”, gaat Chai verder. “De CO2-taks heeft geen enkel effect op een bestaande vliegtuigen.”

Eerder tekenden de VS, Canada en India ook al protest aan tegen de Europese maatregel. China wil dat de Europese Unie de CO2-taks annuleert. De Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht zegt dat dat niet zal gebeuren: “Europa zal dat systeem niet opgeven. Het systeem is unaniem aanvaard door alle lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement.”

Europa kan in principe boetes opleggen aan luchtvaartmaatschappijen die weigeren te betalen. Als extreme maatregelen zou het zelfs de vliegtuigen aan de grond kunnen houden. China hoopt dat het niet zover komt en overweegt dan naar verluidt zelfs tegenmaatregelen.