De blijvende liefde tussen Cage en comics

In "Ghost rider: Spirit of vengeance" stapt Nicolas Cage voor de tweede keer in de leren laarzen van de vervloekte zielenverzamelaar met het vlammende doodshoofd. Als je weet hoeveel de acteur van comics houdt, is het echter een wonder dat hij niet vaker in stripverfilmingen te zien is.

Toen Nicolas Cage de ambitie voelde opborrelen om van acteren zijn beroep te maken, stond hij voor een lastige keuze. In werkelijkheid heet de man namelijk Nicolas Coppola, een naam die in Hollywood behoorlijk wat gewicht en verwachtingen met zich meebrengt.

De jonge Nicolas besloot dat hij geen zin had om van de faam van zijn oom te profiteren en dus ging hij op zoek naar een pseudoniem. Hij vond het in het medium dat hij al van kindsbeen in het hart draagt: stripverhalen. Een van zijn favoriete helden is de zwarte superheld Luke Cage en de rest is geschiedenis.

Het leek dan ook maar een kwestie van tijd voor de acteur in een superheldenfilm terecht zou komen. Eind jaren 90 was het bijna zover, toen Tim Burton het plan opvatte om na Batman ook Superman een nieuwe succesvolle filmcarrière te geven en in Cage de ideale hoofdacteur zag. “Als er iemand je kan doen geloven dat Superman van een andere planeet komt,” bevestigde producent Jon Peters enthousiast, “dan is het Nicolas Cage wel.” Het project raakte echter in allerlei problemen en 30 miljoen pre-productiekosten later werd het afgevoerd.

Ghost Rider favoriet comicspersonage van Cage

Uiteindelijk zou het tot 2007 duren voor Cage een comicsfiguur mocht spelen, maar het was wel meteen een van zijn favorieten, Ghost Rider. Mocht u eraan twijfelen hoezeer Cage het personage in zijn hart draagt: hij heeft een tatoeage van een vlammend doodshoofd op zijn voorarm.

De Rider heet in werkelijkheid Johnny Blaze en is een stuntman die als roekeloze tiener een deal met de duivel sloot om het leven van zijn terminaal zieke vader te redden. Johnny verkocht niet alleen zijn ziel, hij transformeert nu ook elke avond in de Ghost Rider, een wezen dat mensen de rekening presenteert voor het kwaad dat ze aangericht hebben. De eerste "Ghost rider" deed het lang niet slecht aan de kassa, maar viel niet meteen in de smaak bij de pers, wat misschien verklaart waarom de tweede film het qua toon over een andere boeg gooit.

Cage is zelf ook een stripfiguur

Cages liefde voor het medium is overigens niet verminderd met ouder worden. Hij investeerde regelmatig een deel van zijn gage in waardevolle oude comics, die hij de laatste jaren om minder aangename redenen terug van de hand heeft gedaan (of moeten doen).

Zo verkocht hij vorig jaar onder meer een smetteloze kopij van Action Comics #1, de allereerste verschijning van Superman voor maar liefst 2,16 miljoen dollar, meteen het hoogste bedrag dat een stripverhaal ooit heeft opgebracht.

Ook leuk om te weten: in 2007 schreef Cage samen met zijn toen 16-jarige zoon Weston zelf een stripverhaal, "Voodoo child", een zesdelige bovennatuurlijke reeks over een tienerjongen in het New Orleans van na orkaan Katrina. En Cage is intussen zelf ook een stripfiguur geworden. Een zekere Todd Webb kriebelt in zijn vrije tijd iets wat "Me + you = Nicolas Cage! The comic book experience" heet. Je vindt het ding op Facebook.

Ruben Nollet

Ghost rider: Spirit of vengeance (VS)

regie: Mark Neveldine, Brian Taylor
met: Nicolas Cage, Idris Elba, Ciaran Hinds, Johnny Whitworth
release: woensdag 15 februari