Di Rupo wil meer inspanningen van de deelstaten

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft overlegd met de 4 minister-presidenten van de gewesten en gemeenschappen over de inspanningen die nodig zijn om de begroting op koers te houden. Aanleiding voor het overleg is de daling van de groeiprognose.
vlnr: Charles Picqué, Elio Di Rupo, Rudy Demotte, Kris Peeters en Karl-Heinz Lambertz

Di Rupo heeft vergaderd met de minister-presidenten Kris Peeters (CD&V), Rudy Demotte (PS), Charles Picqué (PS) en Karl-Heinz Lambertz (PS). De premier vraagt meer inspanningen van de regio’s nu de groeiprognose gedaald is. De 4 minister-presidenten laten weten dat hun gewest of gemeenschap al heel wat inspanningen heeft geleverd.

Bij het opstellen van de begroting eind vorig jaar werd nog uitgegaan van een economische groei van 0,8 procent. Vrijdag heeft het Planbureau bevestigd dat de economie slechts met 0,1 procent zal groeien.

"Usurperende bevoegdheden"

Daarnaast gaat het overleg onder meer over de zogenoemde “usurperende bevoegdheden”. Dat zijn bevoegdheden die al naar de regio’s zijn overgeheveld, maar die nog federaal gefinancierd worden. Het federale niveau wil die kosten schrappen. Het zou om zo’n 250 miljoen euro gaan.

Vlaams minister-president Peeters (kleine foto) vreest dat 140 tot 150 miljoen euro daarvan voor Vlaanderen zou zijn. Die uitgaven overnemen vindt hij “allesbehalve evident”. Peeters herinnert eraan dat Vlaanderen door de gewijzigde groeiprognose sowieso al tot 550 miljoen euro moet besparen om niet in het rood te eindigen.

Rudy Demotte, de Waalse minister-president, is bereid om over alles te praten, maar vindt tegelijkertijd dat “rekening gehouden moet worden met de realiteit”. Net als Peeters overigens wil Demotte weten over welke bevoegdheden en bedragen het precies gaat. Ook na afloop van de vergadering was dat nog niet duidelijk, maar naar verluidt zal er op korte termijn een lijst worden opgesteld.

De Vlaamse regering begint binnenkort met haar begrotingscontrole, maar zolang er geen duidelijkheid is over de "usurperende bevoegdheden" kan ze er volgens Peeters geen geld voor voorzien in de begroting. Peeters "betreurt" die onduidelijkheid.

Charles Picqué, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, verwijst naar de moeilijkheden die Brussel nu al ondervindt zonder de extra inspanningen die Di Rupo vraagt: “We willen eerst de gevolgen van de financiële crisis te boven komen en daarbij vermijden dat we ons begrotingstekort vergroten”. Volgens hem was de vergadering "een vruchtbare gedachtewisseling".