Eurotop over Grieks reddingsplan is uitgesteld

De eurotop die woensdag gepland was, is uitgesteld. Normaal ging op die eurotop beslist worden of de zondag goedgekeurde Griekse maatregelen voldoende zijn om de tweede schijf met broodnodig geld voor Griekenland vrij te geven. China is intussen bereid de eurocrisis te helpen bestrijden.

De bijeenkomt van de eurogroep die morgen gepland was, is uitgesteld. De bijeenkomst wordt vervangen door een telefonische conferentie. De eurogroep is de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurogroep, laat weten dat hij de goedkeuring van de maatregelen in het Griekse parlement gisteren verwelkomt, maar dat het nog niet duidelijk is hoe Griekenland precies de 325 miljoen euro gaat besparen.

De eurolanden willen ook duidelijke politieke garanties dat het besparingsplan ook na de Griekse verkiezingen van april zal doorgevoerd worden. Tot nog toe heeft alleen de socialistische PASOK-partij dat gezegd. De conservatieve coalitiepartner Nea Demokratia heeft dat tot nog toe niet woordelijk gedaan.

Normaal gezien ging op de bijeenkomst van de eurogroep beslist worden of de door Griekenland goedgekeurde maatregelen voldoende zijn voor de vrijgave van de tweede schijf van 130 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland. Dat land heeft het geld dringend nodig om een bankroet af te wenden. De bijeenkomst van de eurogroep is uitgesteld tot maandag.

Chinese steun eurocrisis

In Peking is intussen een EU-China-top aan de gang. Die had normaal al vorig jaar moeten plaats vinden, maar is toen verplaatst door de schuldencrisis. China maakt zich zorgen over de eurocrisis. Europa is een grote afzetmarkt voor Europese producten, dus ook China lijdt onder de eurocrisis.

Het land is volgens de Chinese premier Wen Jiabao bereid om nauwer samen te werken met de Europese Unie om de eurocrisis te helpen bestrijden. Toch is enige voorzichtigheid op zijn plaats, want het is niet de eerste keer dat China zegt dat het wil bijdragen aan het Europees noodfonds. Opnieuw gaf Wen Jiabao geen concrete cijfers over de mogelijke Chinese steun.

Herman Van Rompuy, de president van de Europese Raad verwelkomt bereidheid van China om beter samen te werken rond de stabiliteit van de eurozone. Hij wil wel dat Europese bedrijven makkelijker toegang krijgen tot het land en is bezorgd om het Chinees protectionisme.

Naast de eurocrisis wordt op de top ook nog gesproken over Iran en Syrië. China heeft onlangs nog zijn veto gebruikt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen een resolutie over Syrië.