Fiscus gaat internethandelaars controleren

Wie vaak spullen verkoopt op het internet, mag daarop controle verwachten door de belastingen. Dat schrijft De Morgen. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vraagt momenteel verkoopwebsites zoals eBay en Kapaza om alle gebruikers door te geven die belastingplichtig zijn.
Kapaza is een van de grootste zoekertjessites in ons land

De fiscus wil nagaan of de gebruikers op verschillende websites actief zijn en of ze veel verkopen. Wie geregeld iets verkoopt en daarmee meer dan 5.500 euro verdient, moet belastingen betalen, zegt Dirk Dierickx van de BBI.  Wie onder dat bedrag blijft, wordt vrijgesteld als "kleine onderneming". Wie maar 1 keer iets verkoopt, ook al is dat dan voor een groter bedrag, is ook niet belastingplichtig.

De bedoeling is in de eerste plaats om oneerlijke concurrentie met reguliere handelaars weg te werken, verduidelijkt Dierickx. "Een tweede zaak die wij onderzoeken is het misbruik van sociale uitkeringen. Want we hebben gemerkt dat heel wat mensen die actief zijn op die sites ook genieten van een werkloosheidsuitkering of een invaliditeitsuitkering en intussen een serieuze omzet realiseren."

"Ten slotte stellen we ook vast dat verkopers vaak niet in orde zijn met attesten en bijvoorbeeld producten verkopen die illegaal zijn of schadelijk voor de volksgezondheid", voegt Dierickx daar nog aan toe. Hoeveel geld de belastingdiensten willen binnenhalen, is moeilijk te berekenen, luidt het. De internetverkoop in ons land zou naar schatting 2,5 à 3 procent van het bruto nationaal product bedragen.

Om een dossier op te stellen, beschikt de fiscus over een aantal "tools". Zo is er software die met een krachtige zoekfunctie het internet kan scannen op telefoonnummers. Waardoor de fiscus handelaars kan opsporen die onder verschillende schuilnamen op diverse internetsites goederen aanbieden. Ook foto's van een bepaald item kunnen worden teruggevonden via "image recognition" op diverse verkoopwebsites.

Ook de gegevens van buitenlandse internethandelaars die actief zijn op Belgische websites, zullen binnenkort kunnen worden opgevraagd. Ons land gaat een internationale conventie ondertekenen die dat mogelijk maakt.