Geert Wilders veinst verrassing over kritiek

In Nederland is PVV-leider Geert Wilders naar eigen zeggen verrast door het grote aantal reacties op het meldpunt van zijn rechtspopulistische partij voor "overlast door Midden- of Oost-Europeanen". Volgens hem zijn er al 41.000 klachten binnengekomen op het meldpunt.

Op de website van de Partij voor de Vrijheid kan de Nederlandse burger terecht met klachten over allerlei soorten overlast die Midden- en Oost-Europeanen veroorzaken: over geluidsoverlast, over iemand die zijn job heeft verloren aan een Oost-Europeaan, enz...

"Wij vinden dit discriminerend", reageert de Poolse ambassadeur in Nederland. Tien ambassadeurs in Nederland hebben opgeroepen om afstand te nemen van de PVV-verkliksite.

Maar bij de Nederlandse premier Mark Rutte zijn ze aan het verkeerde adres. In de Tweede Kamer zei hij dat hij niet van plan is commentaar te leveren. "Ik maak hier volstrekt duidelijk dat die website niet van ons is. Ik maak duidelijk wat ónze opvattingen zijn over migratie uit Oost-Europa", zegt Rutte. "Als er rood vlees wordt gegooid, vind ik het onverstandig om daar met z'n allen meteen op te springen."

Rutte leidt een minderheidsregering van zijn rechtsliberale VVD en het christendemocratische CDA, maar heeft ook gedoogsteun nodig van de PVV van Wilders. Hij is voorzichtig met zijn kritiek.

"Dat de halve wereld zich ermee bemoeit, van ambassadeurs tot eurocommissarissen, dat interesseert me eigenlijk helemaal niets", reageert Wilders. "Het (de website, nvdr.) is een schot in de roos."

De afgelopen jaren heeft Wilders ook al gescoord bij de kiezer met erg scherpe kritiek op de islam. Zo bracht hij de controversiële film "Fitna" uit, wat hem een klacht wegens smaad en aanzetten tot haat opleverde. Hij is daarvoor overigens vrijgesproken.