Geruzie rond winkelcentrum Machelen houdt aan

Het getouwtrek rond Uplace, het geplande shopping center in Machelen, blijft aanhouden. Het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart vreest voor de veiligheid van het vliegverkeer en zegt dat het de plannen niet tijdig heeft kunnen inkijken. Uplace stelt dat het positief advies kreeg van Belgocontrol.
Is de toren van het Uplace-project te hoog?

Volgens het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart vormt de geplande toren van 94,67 meter een obstakel voor het vliegverkeer en heeft het de plannen niet tijdig kunnen inkijken, waardoor het geen bezwaar kon aantekenen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) heeft daarover een brief gestuurd naar Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA), die de bouwvergunning voor Uplace heeft goedgekeurd. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) bevestigd.

Maar volgens Muyters was het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart wel degelijk op de hoogte. "Het is zo dat het Directoraat de vergunning heeft gezien, gekregen en is komen inkijken bij de Administratie Ruimtelijke Ordening", zegt hij, "en dat zij geen vergunningsberoep hebben ingediend."

Wathelet vraagt Muyters alle nodige adviezen en veiligheidsonderzoeken over te maken, maar Muyters zegt dat hij niet begrijpt waar zijn federale collega zijn informatie vandaan heeft.

Intussen is de bouwvergunning voor Uplace al toegekend. Alleen de milieuvergunning ontbreekt nog.