Het einde voor de oude Belgische bankbiljetten?

Open VLD-senatoren Bart Tommelein en Nele Lijnen hebben een wetsvoorstel ingediend om een einde te maken aan de mogelijkheid om oude Belgische bankbiljetten in te wisselen voor euro's. De kosten voor de federale staat zijn in deze tijden niet meer te verantwoorden, luidt het.

Momenteel kunt u nog altijd Belgische bankbiljetten gaan omruilen voor euro's bij de Nationale Bank van België (NBB), ruim tien jaar na de invoering van de euro.

"De personeels- en administratiekosten zijn in deze budgettair moeilijke tijden niet meer te verantwoorden", zegt Nele Lijnen. De biljetten moeten ook worden vernietigd en er moet een hele boekhouding worden bijgehouden, wat ten laste valt van de federale staat. Lijnen erkent wel dat er nog steeds een aanzienlijk bedrag aan Belgische biljetten wordt aangeboden bij de NBB. Het laatst vrijgegeven cijfer, over 2010, heeft het over 4 miljoen euro.

Daarbuiten is er nog een pak Belgische biljetten dat nog uitstaat. Het zou gaan om zo'n 6,5 miljard frank, of 161 miljoen euro, liet de NBB weten in januari. Vooral het briefje van 100 frank is nog wijd verspreid, met 9,7 miljoen exemplaren. Van de briefjes van 10.000 frank zouden er zelfs nog ruim 155.000 in omloop zijn.

Waar zijn al die oude biljetten?

Wellicht is het merendeel van de nog uitstaande biljetten definitief zoek verloren (verbrand, verloren, beschadigd), steekt het in een verzamelalbum, of werd het meegenomen door toeristen en nooit meer teruggebracht.

Tommelein en Lijnen verwijzen voor hun wetsvoorstel naar onder meer Frankrijk en Italië, waar biljetten in de oude munt al langer niet meer kunnen worden ingeruild. Belgische munten kunnen al sinds 2004 niet worden omgeruild voor euro's.