Honderden gestolen werken van Appel gevonden

In een Brits pakhuis zijn meer dan 400 gestolen werken van de Nederlandse kunstenaar Karel Appel (1921-2006) teruggevonden. Ze zijn honderdduizenden euro waard. De tekeningen, schetsen, notitieboekjes en andere werken werden tien jaar geleden gestolen.

De werken werden gevonden toen een Brits bedrijf in december het oude pakhuis kocht en het begon leeg te ruimen.

De medewerkers hadden eerst niet in de gaten dat ze een belangrijke vondst hadden gedaan. Pas toen een van hen de naam van Appel, die op veel van de schetsen voorkwam, opzocht, werd de mogelijke waarde duidelijk.

De acht dozen waarin de werken zaten, werden naar een veilinghuis gebracht, waar bleek dat het om gestolen Appels ging. De authenticiteit werd bevestigd door de weduwe van de kunstenaar. Na vijf weken onderhandelen was de eigenaar van de loods bereid afstand van de werken te doen. Ze gaan nu terug naar de Karel Appel Foundation.