Laboratoria Groep T in vlammen op

Op het industrieterrein in Haasrode, een deelgemeente van Oud-Heverlee, zijn vannacht de laboratoria van Groep T uitgebrand, de hogeschool die ingenieurs opleidt. In die laboratoria werd onder meer onderzoek verricht over de zonnewagen, een van de paradepaardjes van Groep T. De oorzaak blijft onduidelijk.
De schade aan de laboratoria van Groep T is groot.

"Rond 1.30 uur werden we opgeroepen voor een brand in de Technologielaan. Toen we aankwamen, sloegen de vlammen al naar buiten", zegt Dieter Brants van de Leuvense brandweer. "Er zijn drie bedrijven in het complex: de laboratoria,  Metalogic en een bedrijf gespecialiseerd in knieprotheses. We hebben ons geconcentreerd op het redden van die twee andere bedrijven, want in de laboratoria stond alles in lichterlaaie."

In de laboratoria werd onderzoek gedaan naar "intelligent mobility". "Daarin zijn we intussen gespecialiseerd, denk maar aan de zonnewagen", zegt Yves Persoons van Groep T. "Er lagen in ieder geval geen gevaarlijke materialen in het labo. Het is geen chemisch labo, maar een onderzoekslabo." Hij vreest dat heel wat studentenprojecten, "toch onze paradepaardjes", verloren zijn. Bij de brand vielen geen gewonden.

Het is voorlopig onmogelijk om te onderzoeken wat de brand heeft veroorzaakt. De schade is erg groot en het gebouw zou kunnen instorten. Daarom mag er niemand binnen. De branddeskundige laat wel weten dat er geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet.