Nieuwe staatsbon wordt uitgegeven op 4 maart

De volgende uitgifte van de staatsbon zal plaatsvinden op 4 maart. Dat heeft het Agentschap van de Schuld bekendgemaakt. Het publiek zal kunnen kiezen uit 2 staatsbons: een op 5 jaar en een op 8 jaar. Intussen heeft ons land geld opgehaald aan een lagere rente.
Bij de vorige uitgifte van de staatsbon werd 5,7 miljard opgehaald

De rentevoet voor elke staatsbon wordt vastgesteld op 21 februari. De inschrijvingsperiode loopt vanaf donderdag 23 februari tot en met vrijdag 2 maart, met betaling op 5 maart.

De vorige uitgifte van de staatsbon was een groot succes. Er werd voor meer dan 5,7 miljard euro opgehaald, een absoluut record. Die staatsbons werden dan ook aan zeer gunstige voorwaarden uitgeschreven. Op de staatsbon op 5 jaar bedroeg de rentevoet toen bruto 4 procent. Voor de staat was dat toch rendabel, omdat geld lenen op de internationale markten ons land nog een pak meer kostte.

Maar intussen is de langetermijnrente -de rente die België moet betalen om geld te lenen op de markten- gezakt naar 3,5 procent. De rente op de nieuwe staatsbons zal wellicht dus een stuk minder bedragen dan bij de vorige editie, toen er ook veel promotie voor gemaakt werd door toenmalig premier Yves Leterme (CD&V).

Lagere rente

België heeft 3,21 miljard euro opgehaald met overheidspapier met looptijden van 3 maanden en 12 maanden. De rente die werd betaald op een jaar daalde naar het laagste peil in bijna anderhalf jaar.

Er werd voor 1,804 miljard euro papier met een looptijd van drie maanden geplaatst aan een rente van 0,291 procent. In januari betaalde België nog 0,506 procent rente.

Daarnaast werd er voor 1,406 miljard euro aan papier met een looptijd van een jaar geplaatst, aan een rente van 0,892 procent. In januari werd nog 1,162 procent betaald.

Meest gelezen