Rock Werchter krijgt een vierde podium

Rock Werchter krijgt een vierde podium ín Werchter. De provincie Vlaams-Brabant heeft daarvoor het licht op groen gezet. Vandaag keurde de provincieraad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de uitbreiding van de festivalweide goed.

Het nieuwe RUP komt er op vraag van Live Nation, de organisator van Rock Werchter. Live Nation wil het aantal podia op Rock Werchter uitbreiden en heeft daarvoor een groter terrein nodig. Als dat niet kon in Werchter, dreigde de organisator ermee te verhuizen naar Brustem (Sint-Truiden).

Zo'n verhuizing zit er niet meteen aan te komen nu de Vlaams-Brabantse provincieraad het RUP heeft goedgekeurd. In dat plan is bepaald dat er op het festivalterrein aan de rechterzijde van de ingang langs de Haachtsesteenweg 2,5 hectare meer beschikbaar zal zijn. Daarvoor wordt een groot stuk bos gekapt.

Live Nation zal wel pas met de uitbreidingswerken kunnen starten na het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst. Daarbij zal de festivalorganisator enkele garanties opgelegd krijgen. Zo zal Live Nation maar een kapvergunning krijgen als het belooft om compenserende bomen aan te planten. "We overwegen ook financiële waarborgen te eisen, evenals een engagement dat Rock Werchter nog een aantal jaren in Werchter georganiseerd wordt", zei gedeputeerde Julien Dekeyser (Open VLD).

De oppositiepartijen hadden aangedrongen op de garanties. Ze verwezen naar verklaringen van Herman Schueremans over een mogelijke verhuizing in 2013. "Het kan toch niet dat wij hier een bos kappen en landbouwgrond innemen terwijl het festival in 2013 verhuist", zei Luc Debraekeleer van Groen.

Het RUP moet nu nog goedgekeurd worden door het Vlaams Gewest, dat 60 dagen de tijd heeft om een beslissing te nemen. Organisator Schueremans reageert via zijn woordvoerster alvast verheugd op de goedkeuring door de provincie.