Valentijn: de klassieker doet het nog altijd

Bloemenverkopers beleven traditioneel hoogdagen rond Valentijn. Terwijl de rode roos een klassieker blijft, wordt er toch ook vaak met "fleurige kleurtjes" gewerkt. Het hoeft dus niet altijd rood of wit te zijn, maar oranje, geel of roze kan ook in een samengesteld boeket.

Tradities zijn er om gerespecteerd te worden: de rode roos blijft een klassieker op Valentijn, samen met de witte roos. Rood is de kleur van de passie en de liefde, terwijl wit meer naar vriendschap verwijst. "We proberen de klanten naar het wit toe te brengen, maar rood blijft er ingebakken als kleur van de passie", horen we bij Florist Maenhaut in Gent.

Rode rozen blijven in trek bij jong én oud. "We zien dat heel jonge verliefde klanten vaak één rode roos komen kopen", klinkt het bij Bloemen Acacia in Gent. "Wellicht blijft het bij die ene roos om budgetredenen." Snijbloemen zijn dit jaar immers vrij duur, waardoor ook andere varianten het goed doen.

"Er mag wat kleur in na een lange winter"

Het kan ook minder klassiek. "We verkopen dit jaar van alles door elkaar voor Valentijn", luidt het bij Agave in Zottegem. "Het rood is niet dominant vandaag. Ik moet er wel bij vertellen dat rood ietsje duurder is." Of hoe de crisis haar tol eist. "We maken dit jaar veel mooie, fleurige boeketjes. Er mag blijkbaar wat kleur inzitten na een lange winter." Naast rood en wit gaat het om oranje, geel en roze.

Op de Gentse Kouter is het elke zondag bloemenmarkt, maar speciaal voor Valentijn zijn er ook vandaag drie bloemenverkopers hun stalletje of tent komen zetten. Eén verkoper heeft geen snijbloemen in het aanbod, maar zowat al het andere, van azalea's over orchideeën tot een kant-en-klaar bloemenmandje.

Omdat vooral snijbloemen worden verkocht op Valentijn, zijn ze in het nadeel, maar anderzijds hebben ze een groot voordeel. De snijbloemen staan immers duur momenteel. Er is een klein verschil tussen jonge en oudere kopers: "De ouderen gaan al eens vaker naar azalea's, of naar orchideeën." Dat rendeert op termijn: zij blijven veel langer goed dan snijbloemen.

Michael Torfs

lees ook