350 doden bij brand in gevangenis in Honduras

In de gevangenis van Comoyagua, zo'n 90 kilometer ten noorden van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa, zijn mogelijk 350 doden gevallen bij een brand. 20 gedetineerden raakten ook zwaargewond. Veel gevangenen raakten niet weg omdat ze in hun cellen opgesloten zaten.

Veel slachtoffers verbrandden levend of verstikten in hun cel. Ze schreeuwden hun pijn uit door de tralies van hun cel. Omdat nogal wat sleutels zoek waren geraakt, raakten de hulpverleners niet binnen in de gevangenis.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Net voor de brand waren er rellen in de gevangenis. Maar het kan ook dat er een kortsluiting is geweest.

Verwanten van gedetineerden raakten slaags met de politie net buiten de gevangenis. Zij probeerden aan nieuws over hun opgesloten familielid te raken, maar de politie dreef hen uiteen met traangas en met schoten in de lucht.

De Hondurese president Porfirio Lobo Sosa heeft een onderzoek aangekondigd. In afwachting daarvan worden de lokale en nationale gevangenisautoriteiten geschorst.

Honduras heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld, en dat heeft veel te maken met de drugshandel. De gevangenissen in het land zitten overval, en onder de gedetineerden bevinden zich heel wat bendeleden.