"Door veganisme word je een beest in bed"

In de VS veroorzaakt een reclamespot van dierenrechtenorganisatie PETA ophef. Daarin is een vrouw te zien die zichtbaar pijn lijdt. Pijn die niet het gevolg is van huiselijk geweld, maar wel van de nieuwe vrijpartijen met haar vriend, sinds die als veganist door het leven gaat.
Het spotje van PETA verhit de gemoederen in de VS.

De vrouw met de brace rond haar nek wandelt langzaam van de kruidenier naar huis. Ondertussen zegt een mannenstem het volgende: "Dit is Jessica. Ze lijdt aan BWVAKTBOOM ('Boyfriend Went Vegan and Knocked the Bottom Out of Me). Een pijnlijk gevolg van vriendjes die veganist worden, waardoor ze tussen de lakens veranderen in een beest." Wanneer Jessica eindelijk naar huis is gestrompeld, gooit  ze de zak selder naar haar vriend, waarna een glimlach volgt die meteen verraadt dat haar verwondingen niet het gevolg zijn van mishandeling, maar van een stevige vrijpartij.

De provocerende reclamespot schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Op Twitter en op de website van PETA zelf lokken de beelden boze en verontwaardigde reacties uit. "Het is triestig dat goede seks meteen wordt voorgesteld als iets dat pijn moet doen", zegt James Jewell. Mum LaCroix stoort zich dan weer aan de vergelijking met huiselijk geweld: "Voor mijn job ga ik al vier jaar om met slachtoffers van huiselijk geweld. Ik kan zeggen dat deze reclamespot bijzonder ongepast is." Ook voor een collega-reclamemaker gaat PETA te ver: "Het is duidelijk dat ze hiermee willen choqueren, maar het is geen goed idee om vrouwen op die manier te portretteren." 

Linsday Rajt, marketingverantwoordelijke voor PETA, probeert de gemoederen te bedaren. "Deze spot is heel tongue in cheek", zegt ze op de website van New York Daily News. "De vrouw komt terug naar huis met groenten en ze lacht geniepig en ondeugend naar haar vriend, wat bewijst dat ze er zelf ook van geniet."

Dat deze spot niemand onbewogen laat, bewijzen de cijfers op YouTube. Sinds de lancering hebben bijna 800.000 mensen de beelden bekeken.

lees ook