"Ja, ik ben kandidaat voor het presidentschap"

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vanavond officieel aangekondigd dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen. Hij maakte dat bekend in het tv-journaal van de commerciële zender TF1.

"Ja, ik ben kandidaat voor de presidentsverkiezingen", klonken de niet echt verrassende woorden. Eerder vandaag had Sarkozy via een persoonlijke account een tweet uitgestuurd waarin hij "een afspraak maakte" om vanavond om acht uur te spreken op TF1.

Naar eigen zeggen heeft Sarkozy al enkele weken geleden beslist dat hij kandidaat zou zijn, "omdat Frankrijk, Europa en de wereld een crisis zonder voorgaande meemaken". Hij zegt dat hij als kapitein zijn boot niet in volle storm wil achterlaten en wil ijveren voor een sterk Frankrijk omdat dit volgens hem de beste bescherming voor de Fransen is.

Sarkozy staat in de peilingen ver achter zijn socialistische rivaal François Hollande, maar de conservatieve partij UMP lijkt er op te vertrouwen dat de president dat gat dicht kan rijden.

Op 22 april is de eerste stemronde. De twee beste kandidaten nemen het dan op 6 mei opnieuw tegen elkaar op in een tweede stemronde.

Er was eens een populaire president

Sarkozy volgde vijf jaar geleden zijn partijgenoot Jacques Chirac op als president van de Franse republiek. De jonge energieke president zou een nieuwe wind door Frankrijk laten waaien en de problemen van de Fransen aanpakken, de economie aanzwengelen en de immigratie beperken.

Maar de crisis gooide roet in het eten. De economie sputterde meer en meer, de werkloosheid steeg naar een recordhoogte van 10 procent, Sarkozy kreeg te maken met een golf van sociaal protest tegen zijn plannen om mensen langer te laten werken en ook zijn aanpak van de Roma-zigeuners werd onthaald op nogal wat wenkbrauwgefrons.

De president haalde ook meermaals het nieuws met familiale besognes: zijn scheiding van zijn tweede vrouw Cécilia, zijn huwelijk met Carla Bruni, de geboorte van zijn dochter en zijn poging om zijn zoon Jean tot voorzitter van La Défense te  laten benoemen, de grootste zakenwijk van Europa.

De populariteit van Sarkozy kelderde. Hij bleek niet alleen een hyperkinetische president, soms kwam hij ook arrogant uit de hoek. Hij zal dus nog een flink tandje moeten bijsteken als hij een kans wil maken om in het Elysée te blijven.

Sleutelfiguur in Europa

De presidentsverkiezingen zijn al lang niet louter een Franse aangelegenheid. Sarkozy speelt samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel een cruciale rol in het beheersen van de crisis in de eurozone. Beide politici worden samen ook wel Merkozy genoemd.

Frankrijk is na Duitsland de tweede economie en sterkhouder van die eurozone en zonder Parijs is een reddingsstrategie voor de euro en de bedreigde schuldenlanden niet werkbaar.

Volgens rechts zou de socialistische kandidaat Hollande niet bekwaam zijn om een crisis van een dergelijke omvang aan te kunnen.