"Jaar aan unief kost nu minder dan een iPad"

Voka heeft een aantal besparingssuggesties voor de Vlaamse overheid. Volgens de werkgeversorganisatie kan de overheid efficiënter en met minder personeel werken. Het inschrijvingsgeld voor de universiteit zou dan weer verhoogd kunnen worden.

De Vlaamse regering moet op zoek naar 500 tot 550 miljoen euro om haar begroting in evenwicht te houden. Volgens Voka moeten de lokale overheden efficiënter werken en zullen ambtenaren en leerkrachten langer moeten werken. Voka wil dat er dit jaar 550 mensen minder voor de administraties werken.

Voka valt ook het Vlaamse regeerakkoord aan. Verschillende nieuwe initiatieven kunnen nu beter niet uitgevoerd worden. De kindpremie vindt de werkgeversorganisatie bijvoorbeeld geen goed idee. Ook het derde VRT-net komt er op dit moment beter niet.

Bepaalde tarieven voor het openbaar vervoer kunnen volgens Voka dan weer wat omhoog, net als het inschrijvingsgeld voor de universiteiten. "We denken dat het mogelijk is om de overheid een aantal besparingen te laten doen door de bijdrage van de mensen op een aantal dingen te verhogen", zegt Jo Libeer (foto in tekst), gedelegeerd bestuurder van Voka. "De inschrijving aan de universiteit voor 1 jaar kost in Vlaanderen 500 euro, dat is minder dan de aankoop van een iPad, dus ik denk dat er dan toch wel mogelijkheden moeten zijn om iets te verhogen."

Het gratisverhaal heeft volgens Voka zijn beste tijd gehad. "De komende jaren zijn er te veel onzekerheden", zegt Libeer. "Vlaanderen moet misschien een aantal nu federaal gefinancierde kosten overnemen, de financiële toestand van de gemeenten is niet rooskleurig en er staan nog grote eenmalige kosten in de scholenbouw voor de deur."