BNP Paribas houdt 6 miljard euro winst over

De Franse bankgroep BNP Paribas heeft vorig jaar een nettowinst gemaakt van 6 miljard euro. Dat is bijna een kwart minder dan in 2010. BNP Paribas, waartoe ook het vroegere Fortis behoort, wijt de minder grote winst aan de problemen in Griekenland en de Europese schuldencrisis.
BNP Paribas nam eind 2008 de vroegere Fortis-bank over nadat die in moeilijkheden was geraakt

BNP Paribas maakte de cijfers vandaag bekend. De bankgroep maakte netto 6,05 miljard winst in 2011. Dat is 22,9 procent minder dan in 2010. In het laatste kwartaal daalde de winst zelfs met 50 procent. BNP hield toen 765 miljoen euro over, vooral door verliezen op Grieks staatspapier.

BNP Paribas is de grootste bank van Frankrijk. CEO Jean-Laurent Bonnafé noemt de prestaties van zijn bedrijf "solide", ondanks "een economische en institutionele omgeving die radicale veranderingen ondergaat".

De bankgroep verlaagt door de lagere winst het dividend tot 1,20 euro per aandeel (tegen 2,10 euro per aandeel in 2010). Dat lagere dividend heeft ook gevolgen voor de Belgische overheidsfinanciën. De Belgische staat heeft een belang van 10,8 procent in BNP Paribas. Als gevolg daarvan kan de Wetstraat dit jaar rekenen op iets meer dan 156 miljoen euro aan dividendinkomsten voor 2011, zo schrijft De Tijd. Het jaar daarvoor ontving België 263,3 miljoen euro aan dividendinkomsten.

Voor de afdeling België en Luxemburg is er sprake van een stijging van de kredieten met 5,5 procent. Ook de tegoeden op zichtrekeningen (+8,9 procent) en spaarrekeningen (+7,5 procent) gingen naar omhoog.