De Croo: "Indexsysteem jobcreërend maken"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wil het indexsysteem in ons land meer "jobcreërend" maken. Op dit moment vernietigt de index banen, stelt hij. Het systeem afschaffen wil hij niet, maar "aanpassingen zijn zeker nodig".
De Croo: "De korf van consumentenproducten zou beter een mix van A-merken en witte producten zijn."

Europees commissaris Olli Rehn kondigde gisteren een macro-economisch onderzoek aan over ons land. Volgens Rehn zette België onder meer te grote stappen achteruit in de export.

Volgens Open VLD-voorzitter Alexander De Croo (foto in tekst) is dat onder andere een gevolg van de jaar na jaar stijgende loonkosten. "De toestand is alarmerend", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. Een mogelijke oplossing ligt in een hervorming van het automatische indexsysteem, stelt De Croo.

De voorzitter benadrukt dat hij het indexsysteem niet wil afschaffen, maar wijst erop dat "aanpassingen zeker nodig" zijn. Volgens De Croo is het goed dat de index "koopkrachtbeschermend" is, maar het systeem is tegelijkertijd "jobvernietigend". "En dat kunnen we ons niet veroorloven. We moeten de index dus jobcreërend maken."

De Croo verwijst daarbij naar enkele voorstellen van de Nationale Bank zoals het minder snel doorrekenen van de energieprijzen of bijvoorbeeld de korf van consumentenproducten niet enkel op A-merken te baseren, maar veeleer op een mix van A-merken en witte producten.

Ook het idee van niet gelijklopende indexeringen is voor De Croo eventueel bespreekbaar. Hierbij zouden de hogere lonen minder geïndexeerd worden dan de lagere lonen.

Een indexhervorming lag tijdens de regeringsonderhandelingen erg moeilijk bij de linkse partijen, in het bijzonder bij de PS. De Croo beseft dat het moeilijke gesprekken zullen worden, maar benadrukt dat het net "zeer sociaal is om maatregelen te nemen die banen behouden". "Het is in het belang van alle partijen om banen te behouden en te creëren."

"Inflatie gestuurd door energieprijzen"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is het niet eens met zijn liberale collega."Er zijn twee manieren om op dit moment iets te doen", zegt hij in Terzake. "Dat is ofwel de stijging van de lonen bestrijden ofwel de inflatie bestrijden."

De inflatie wordt gestuurd door de energieprijzen en gaat bij ons sneller, zegt hij. Het indexsysteem aanpassen is volgens hem asociaal omdat alleen de lagere lonen daardoor zouden worden getroffen. "De index behouden en tegelijkertijd de prijsstijgingen beheersen is op dit moment het verstandigste, zowel economisch als sociaal."

Tobback is naar eigen zeggen wel bereid om te praten over herzieningen van de indexkorf (de producten die de index mee bepalen, nvdr.). "Het heeft geen zin om daar producten in te hebben die de mensen niet meer kopen, maar het heeft ook geen zin om er producten uit te halen waarvan de prijs stijgt", waarschuwrt hij.

Index bestaat al sinds 1920

Meer over de geschiedenis van de index vind je hier.