De duurste stad ter wereld is Zürich

Voor het eerst in twintig jaar is Zürich de duurste stad ter wereld om te wonen. Dat meldt het weekblad The Economist, dat jaarlijks onderzoek doet naar de kosten van wonen in grote steden. Op de derde plaats in de lijst prijkt nog een Zwitserse stad, Genève.

De Zwitserse steden zijn zo duur vanwege de hoge koers van de Zwitserse frank. De Zwitserse frank geldt als een veilige haven. Investeerders die geen vertrouwen hadden in de dollar en de euro, staken hun geld erin. Maar hoewel de Zwitsers niet in de eurozone zitten, zijn ze sterk afhankelijk van wat er om hen heen gebeurt.

Tokio, dat vorig jaar nog de duurste stad was, staat nu op de derde plaats. West-Europa domineert de lijst van duurste steden. 24 van de 50 duurste steden bevinden zich er. De helft van de steden in de top 10 komen uit Azië en Oceanië. De drie goedkoopste wereldsteden om te wonen zijn Karachi (Pakistan), Mumbai (India) en Teheran (Iran).

De duurste steden

1.  Zürich
2.  Tokio
3.  Genève en Osaka
5.  Oslo
6.  Parijs
7.  Sydney
8.  Melbourne
9.  Singapore
10. Frankfurt

Bekijk de volledige lijst van The Economist.