De magische succesformule

De albums van De Kiekeboes gaan vlotjes over de toonbank en Merho is een vaak gelauwerd tekenaar. Hoe zijn De Kiekeboes kunnen uitgroeien tot de meest succesvolle familie in de stripwereld?

"De Kiekeboes" is een familiestrip. De avontuurlijke verhalen steunen op een gezin met twee kinderen: vader Marcel Kiekeboe, moeder Charlotte, dochter Fanny en zoon Konstantinopel. Vaak gaan ze als detective op zoek naar oplossingen voor problemen. De albums zijn thematisch, realistisch en grappig, “doorspekt met een stevige portie seks” om het met de woorden van buurman Van Der Neffe te zeggen.

De beproefde formule levert Merho een hele reeks prijzen en erkenningen op. In 1983 krijgt hij de Stripgidsprijs (De Bronzen Adhemar), de hoogste striponderscheiding in Vlaanderen. De trofee is als standbeeld te zien op pagina 23 van "Album 26". Een jaar later wordt Marcel Kiekeboe uitgeroepen tot snor van het jaar door de Antwerpse Snorrenclub. In het album "De snor van Kiekeboe" van datzelfde jaar krijgen verschillende leden van de Antwerpse Snorrenclub een cameo.

In 1991 wint Merho de “Prijs voor Beste Vlaamse Serie” van de Vlaamse Kamer voor Stripexperten. In 1993 en 1995 is de familie eregast op het Stripfestival van Koksijde. In 1997 vrolijken "De Kiekeboes" de stickers van Het Rode Kruis op. In 1998 krijgt Merho "het Gouden Potlood" (een gouden dasspeld) op het Stripfestival van Middelkerke. Op de zeedijk wordt eveneens een standbeeld van Marcel Kiekeboe ingehuldigd.

In 2002 viert de stripreeks haar 25e verjaardag en wordt Merho gekroond tot ereburger van zijn woonplaats Zoersel. In diezelfde gemeente zijn intussen tal van speelpleinen genoemd naar verschillende personages uit de reeks. De familie Kiekeboe staat er ook op de jaarlijkse kalender van de vrijwillige brandweer in 2008.

Een strip van Kiekeboe staat bol van woordspelingen en taalgrapjes, niet enkel in de titels ( "De zaak Luc Raak", "Jeanne Darm", "Moet er nog sneeuw zijn", …) maar ook in namen van landen en personages (Bas Ketbal, Aard Appel, Lex Tok, Nana Potpourri …). Een dubbelalbum "Hoe meer kijkers/Het geslacht Kinkel" wordt vertaald in 4 Vlaamse dialecten: Brugs, Antwerps, Limburgs en Gents.

Vorm en inhoud

Een Kiekeboe-album is meer dan enkel inhoud. Merho reist de wereld rond voor zijn decors en laat zich voortdurend inspireren door de actualiteit en kunst om details te verfijnen. In verschillende albums wordt geëxperimenteerd met vorm. Het meest extreme voorbeeld hiervan is "Album 26" waarin de personages alle vormelijke elementen van de strip gebruiken om het verhaal extra kleur te geven. Er wordt voortdurend gelachen met het medium strip: de personages lopen tegen de pijltjes van de tekstballonnen, breken uit de kaders, decors worden aangepast, de inktpot van de tekenaar valt om…

Een andere typische eigenschap zijn de vele cameo’s. Zo passeerden Willy Vandersteen ("De onthoofde sfinx"), De Strangers, Gaston en Leo ("De snor van Kiekeboe"), René Verreth ("De Haar-Tisten"), Jos Ghysen ("De anonieme smulpapen"), Patrick Van Gompel ("De getatoeëerde mossel"), Louis Van Dievel ("De comeback van Dédé"), Geert Hoste ("99 Plus") en vele anderen.

Merho zit ook niet verlegen om samen te werken met collega-striptekenaars. In 1996 deed hij dit een eerste keer met Linthout en Urbanus voor het album "Liefde en formol" onder de noemer "Kiekebanus". In 2001 ging hij nog verder met "De strip van 7: het geheim van de kousenband". Dit verhaal werd geschreven in samenwerking met Marc Sleen (Nero), Hec Leemans (FC. De Kampioenen), Karl Bibbeloo (De rode ridder), Marc Legendre (Biebel), Paul Geerts (Suske & Wiske) en Urbanus & Linthout (Urbanus).

Stefan Mertes