Dochter met onbespreekbare reputatie

Tienerdochter Fanny is ongetwijfeld mee verantwoordelijk voor het succes van De Kiekeboes. De tot de verbeelding sprekende blondine laat menig hartje sneller slaan en slaagt erin om een solocarrière uit te bouwen.

De hoofdpersonages in de strip zijn vader Marcel Kiekeboe, moeder Charlotte, tienerdochter Fanny en de pientere zoon Konstantinopel. Vooral de knappe Fanny ligt goed in de markt en is het populairste personage uit de reeks. Hoewel ze zelf beweert “een meisje met een onbespreekbare reputatie” te zijn, heeft ze toch een flinke waslijst aan vriendjes versleten. Wanneer de strip voor het eerst in Nederland verschijnt, is dit onder de naam Fanny & Co. De Franse versie wordt Fanny et Cie gedoopt. Ze snoept zo meteen de hoofdrol af van haar vader.

Fanny is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De cursus zelfverdediging die ze met haar moeder volgde, is haar al vaak van pas gekomen om het gezin uit hachelijke situaties te redden. Ze is ook niet verlegen om haar charmes in de strijd te gooien om dingen van gretige mannen gedaan te krijgen.

Ze maakt ook naam buiten de strip om. In 2003 is ze covergirl van P-Magazine. Ze geeft er ook een interview en ze pronkt voor de poster. In 2005 krijgt ze een eigen talkshow met 15 bekende stripfiguren in "Met Fanny op schoot". Dat album buiten de reeks gaat gepaard met een verjaardagskalender waarvoor ze poseert. De luxe-editie komt met haar borstbeeld in plaaster. In 2007 staat ze samen met Veronique Leysen topless op de cover van P-Magazine naar aanleiding van de Kiekeboe theatershow "Baas boven baas" en in 2008 schittert ze op de jaarkalender van P.

Meer dan een strip

Eind jaren 80 opent een enthousiaste Kiekeboefan Restaurant Kiekeboe in Zulte. Het is het begin van de Kiekeboe-vrienden en de Kiekeboe-reuzen die rondgedragen worden in verschillende stoeten. De Kiekeboe-vrienden zijn er nog steeds, het restaurant is inmiddels gesloten. Zou de Coupe Sapperdeboere daar voor iets tussenzitten?

De Kiekeboes zijn door de jaren heen ook vaak afgebeeld buiten hun strip. Hun afbeeldingen zijn te zien op prullaria gaande van mokken over telefoonkaarten, handdoeken en kussens, puzzels en ringmappen, trading cards en pins.

In 1992 wordt een poging ondernomen om het album "Het witte bloed" te bewerken voor de televisie. De makers zitten al snel door hun budget en de film verschijnt op video. Later herwerkt Merho de opnames in een film van één uur en verschijnt deze als extraatje bij het album "Mona, de musical".

In 1999 strandt een poging om een bioscoopfilm te maken over de Kiekeboes, getiteld "Misstoestanden", in creatieve meningsverschillen tussen de makers en Merho. Dat eindigt in een breuk tussen de twee partijen. De film wordt toch afgewerkt en haalt het witte doek in 2000. Na twee weken wordt hij echter uit de zalen gehaald wegens gebrek aan succes. Merho verbiedt elke vorm van verdere publicatie en uiteindelijk blijft enkel de soundtrack over.

In 2000 wordt de familie ook likbaar in de vorm van een postzegel van 17BEF (0.42€).

Verjaardagen gaan bij De Kiekeboes meestal samen met luxe-edities en speciale uitgaven. De mooiste is ongetwijfeld de sigarenkist van "Havana Gilla", uitgegeven voor de 50e verjaardag van Merho. De 25e verjaardag van "De Kiekeboes" wordt gevierd met een luxe-uitgave van "De heeren van Scheurbuyck", misschien wel de grootste doos uit de hele collectie en met een beeldje van Kiekeboe als nar. Bij de 30e verjaardag in 2007 worden alle foto’s in de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen vervangen door Kiekeboeprenten. De luxeversie van het nieuwste album "Omtrend Oscar" was onlangs op nauwelijks een dag uitverkocht.

Dit jaar zullen De Kiekeboes een heel jaar feest vieren. De feestkalender vindt u hier.

Stefan Mertes